Asigurări auto de milioane de euro

Autor: Radu Pop
Publicat: 23-02-2023 18:51

Să plătești în avans pentru un serviciu pe care nu ți-l dorești. Asta e, pe scurt, definiția asigurărilor. E paradoxal, frizează absurdul, dar e răul necesar care face ca mersul cu mașina să nu fie un hazard absolut. Plus că așa funcționează lumea asigurărilor: dai banul și roagă-te să nu-l iei niciodată înapoi.

Ceea ce pentru unii dintre noi este un rău necesar, pentru alții e o oportunitate. Unii o ratează complet, alții o valorifică la maximum, așa cum vom vedea mai departe.

Iată cazul americanului Andy Lee House. Acesta și-a cumpărat un Bugatti Veyron de 1 milion de dolari pe care a avut grijă să-l asigure pentru 2,2 milioane de dolari. Compania de asigurări i-a luat banii și i-a urat drum bun fără să-și închipuie ce planuri ticluise clientul.

Nici o lună mai târziu, House a înștiințat compania că Bugatti-ul lui ajunsese pe fundul unui lac și a cerut să fie despăgubit în consecință. Însă în zona unde se produsese accidentul exista o cameră de supraveghere care a arătat că șoferul plonjase intenționat cu mașina în baltă. Mai mult, lăsase pornit ca să se asigure că dauna este totală. Andy House și-a recunoscut vinovăția și s-a ales cu o „despăgubire” de 366 de zile în spatele gratiilor.

Mult mai bine i-a mers combinația comediantului britanic Rowan Atkinson, cunoscut sub pseudonimul Mr. Bean. Atkinson și-a cumpărat un McLaren F1 pe care a dat 750.000 EUR și l-a bușit de două ori. A doua oară dauna a fost atât de gravă, încât a primit de la asiguratorul auto un milion de euro. Un an și jumătate mai târziu, după ce mașina a ieșit din service, Mr. Bean a mai condus-o nițel și apoi a vândut-o cu...11 milioane de euro. Comedianții râd la urmă.

În ce privește România, există o limită maximă a cuantumului despăgubirii în caz de accident.

Dacă îți închiei o asigurare rca auto, plafonul este de 1.220.000 EUR la prejudicii materiale și de 6.070.000 EUR pentru vătămări corporale și decese.