Toți ochii sunt pe China! Şeful administraţiei Zelenski, despre un posibil ajutor militar chinez pentru Rusia: 'O greșeală mare și periculoasă'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 27-02-2023 20:57

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a declarat pentru Fox News că dacă Republica Populară Chineză decide să furnizeze arme Rusiei, un astfel de gest ar fi o greșeală mare și periculoasă, contrar poziției Beijingului privind reglementarea pașnică a războiului din Ucraina, scrie Rador.

Potrivit lui Ermak, poziția oficială a Chinei cu privire la necesitatea unei reglementări pașnice este un semnal bun al unei potențiale pregătiri pentru a lua parte la acest proces. Cu toate acestea, a subliniat Ermak, "acum, trebuie să ne uităm la acțiunile Chinei".

"Trebuie să înţelegem clar ceea ce China are cu adevărat în vedere și ce este dispusă să facă pentru a ajuta la încheierea acestui război" - a remarcat Andri Ermak.

Potrivit acestuia, ar fi o greșeală foarte mare și periculoasă dacă Republica Populară Chineză ar decide să furnizeze Federației Ruse arme care să-i ajute pe ruși să omoare ucraineni și să distrugă infrastructura civilă a Ucrainei.

"Acest lucru va contrazice poziția privind o înțelegere pașnică pe care o declară China" - a declarat Ermak, citat de serviciul de presă al Președinției de la Kiev.

Amintim că recent, au apărut informaţii potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei drone și muniție pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei. Der Spiegel a scris că Rusia negociază cu un producător chinez de drone pentru producția în masă de drone kamikaze.

Casa Albă a reacţionat deja, prin intermediul lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden. Acesta a avertizat că vor exista "costuri reale" pentru China, dacă această ţară va continua să sprijine Rusia.

Între timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat speranţa că autorităţile din China vor fi de partea Ucrainei, deoarece un ajutor acordat ruşilor ar putea duce la al treilea război mondial.