De la invazia Rusiei, Ucraina a obținut peste 70 de milioane de dolari în donații cripto

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 27-02-2023 11:15

De la invazia Rusiei de acum un an, au fost donați Ucrainei 28,9 milioane USD în Ether, precum și 22,8 milioane USD în Bitcoin și 11,6 milioane USD în Tether.

Ucraina a primit peste 70 de milioane de dolari în criptomonede de la începutul conflictului ruso-ucrainean, oferind națiunii fonduri pentru echipamente militare și asistență umanitară, conform cointelegraph.com.

Cifrele provin dintr-un raport din 24 februarie al platformei de date blockchain Chainalysis, care a constatat că majoritatea fondurilor au venit sub formă de Ether.

Donațiile au venit, de asemenea, sub formă de jetoane nefungibile, cum ar fi licitația UkraineDAO a unui NFT steag ucrainean vândut pentru 6,1 milioane de dolari.

Aproximativ 80% din totalul de 70 de milioane de dolari donați au venit în primele luni ale războiului, viteza plăților cu criptomonede accelerând capacitatea țării de a răspunde invaziei ruse, a explicat adjunctul ministrului digital ucrainean Alex Bornyakov într -un interviu pentru Yahoo. Finanțe pe 24 februarie:

„Dacă am folosi sistemul financiar tradițional, avea să dureze zile [...] Am putut să asigurăm achiziționarea de articole vitale în cel mai scurt timp prin intermediul cripto.”

Bornyakov a adăugat că Crypto Fund Aid For Ukraine a fost un „succes absolut” și că a fost uluit nu numai de cantitatea de donații primite, ci și de ușurința cu care ministerul digital ar putea accesa acele fonduri pentru apărarea Ucrainei.

Alona Shevchenko, cofondatorul Ukraine DAO, a explicat de asemenea pentru Yahoo Finance că criptomonedele au oferit o soluție atunci când au fost impuse restricții asupra sistemului bancar central ucrainean:

„Banca centrală a introdus limite la transferurile de valută străină în și în afara Ucrainei pentru a opri cursa asupra hrivnei [...] Datorită cripto, am putut acoperi unele dintre nevoile imediate ale apărătorilor noștri, literalmente nu a existat o altă cale timpul."