Sunt anunțate modificări imediat după adoptarea legilor educație. Ligia Deca: 'Acolo există o restanță de multă vreme'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 01-03-2023 13:02

Programele trebuie un pic aerisite, declară într-un interviu la RFI ministrul Educației, Ligia Deca. „Imediat după adoptarea legilor educației, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme”, precizează ea.

Ligia Deca spune că va modifica programele, cu prioritate cele pentru liceu.

„Acesta este obiectivul, imediat după adoptarea cadrului legislativ, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme, trebuie să refacem programele în funcție de noua filosofie de proiectare curiculară, ne dorim ca ele să fie mult mai flexibile, să existe o paletă de opționalitate mai mare pentru fiecare elev și în același timp să se poată plia mai bine pe opțiunea de mai târziu a elevului de liceu, adică pentru cei care vor să meargă pe o anumită filieră de învățământ superior să poată opta pentru materiile necesare, spre finalul liceului și de asemenea, cred că trebuie să și aerisim un pic programele, ele să fie mai axate pe competențele cheie pe care dorim să le vedem la absolvenții de liceu (...). Deja, am început un proces în cadrul ministerului, imediat ce legile vor fi adoptate, vom putea să punem în dezbatere publică și întâi planurile cadru și apoi programele pentru disciplinele de liceu”, afirmă Ligia Deca.

Ea afirmă că nu poate fi pus în practică noul sistem de evaluare, până când nu vor exista planuri cadru și niște programe de liceu care să susțină acest sistem de evaluare.

„De aceea, este absolut firesc ca în momentul în care legile sunt adoptate și noile planuri cadru trebuie să fie puse în dezbatere publică și agreate. Nu pot să vorbesc pentru trecut, dar pot să vă promit că este o preocupare a mea și este una
dintre prioritățile pe care eu mi le asum”, încheie ministrul Educației.