Incertitudinea pare să fi luat sfârșit la Budapesta - Cum va vota partidul lui Orban în privința aderării Finlandei și Suediei la NATO

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 02-03-2023 05:37

Partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, va susţine ratificarea tratatelor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, a anunţat formaţiunea politică, în contextul în care Parlamentul de la Budapesta a început dezbaterile pe această temă.

"Vom oferi susţinere pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO", a comunicat formaţiunea Fidesz, conform agenţiei Reuters.

"Extinderea NATO prin integrarea Finlandei şi Suediei este un pas semnificativ în sensul consolidării securităţii euro-atlantice", a afirmat Peter Sztaray, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar de Externe.

În urmă cu câteva zile, premierul Viktor Orban, care menţine relaţiile cu Rusia în pofida invaziei în Ucraina, a declarat că unii parlamentari "nu sunt foarte entuziasmaţi" în privinţa admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.

Parlamentul de la Helsinki a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, un proiect de lege care va permite aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică, deşi încă este aşteptată ratificarea de către Ungaria şi Turcia a tratatelor pentru admiterea Finlandei şi Suediei.