Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 02-03-2023 14:07

Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare. Bucureștiul are nevoie de reglementări clare și previzibile în domeniul urbanismului. Este inadmisibil ca o capitală europeană, în secolul 21, să nu aibă o reglementare de urbanism coerentă, acceptată de toți actorii, transmite Bucharest Real Estate Club.

Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă mari dezvoltatori, companii de construcții și de consultanță din real-estate, își exprimă speranța că întregul efort administrativ și legal va fi în sensul definitivării cadrului legal în ceea ce privește dezvoltarea urbană a Bucureștiului.

„Ne confruntăm cu o problemă latentă de peste 25 de ani care a generat un context dificil atât pentru administrația locală, cât și pentru actorii privați”, susțin reprezentații BREC.

BREC susține că a fost și rămâne deschis dialogului cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune soluții astfel încât Bucureștiul să reintre într-un cadru de normalitate.

O analiză recentă realizată de BREC a relevat faptul că investitorii își doresc predictibilitate în legislație și o procedură clară în vederea obținerii autorizațiilor de construcții. Climatul urbanistic incert privează Bucureștiul, care generează o treime din PIB-ul național, de investiții în proiecte imobiliare moderne și sigure. Pagubele suferite de Capitală sunt evidente și cuantificabile, tot mai mulți investitori îndreptându-și atenția spre alte orașe. Clujul, Iașul, Timișoara, Brașovul, Constanța vor atrage investiții de până la 1,2 miliarde de euro anul acesta.