Stelian Ion se implică în cursa pentru șefia ÎCCJ: Anunță că un candidat a dat suspendare unui abuzator de copii

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 02-03-2023 17:03

Un magistrat care a considerat că o pedeapsă de 8 luni cu suspendare este suficientă pentru a „reabilita” un bărbat de 41 de ani care și-a abuzat sexual nepoata de 13 ani, care poartă „vina” de a nu fi sesizat organele de anchetă, participă la concursul pentru promovare la Instanța Supremă.

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, spune că a fost șocat să observe cum un judecător de curte de apel, „care-i găsește vină unei victime minore a unei infracțiuni sexuale”, participă la concursul pentru promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie Mediafax.

„Dintre hotărârile depuse de candidați, una mi-a sărit în ochi. E vorba despre un abuzator sexual de copii, în vârstă de 41 de ani, care și-a abuzat nepoata în vârstă de 13 ani. A primit 8 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. În apel, procurorul a cerut mai mult, dar judecătorul candidat pentru ÎCCJ a considerat că pedeapsa a fost corect individualizată în primă instanță. Halucinantă este însă gândirea judecătorului: ”, arată Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru este siderat de modul în care judecătroul i-a găsit vină unei copile de 13 ani, abuzată de unchiul ei.

„Înțelegeți? Deci copila de 13 ani are și ea partea ei de vină că a fost abuzată de degeneratul ăla, care era și unchiul ei. De ce nu a chemat, domnule, poliția? De ce nu le-a spus nici măcar părinților? Înseamnă că … fapta nu e chiar atât de gravă precum pare, fiind un act sexual ²consimțit”, iar o pedeapsă de 8 luni cu suspendare e ok, numai bună să-l îndrepte pe abuzator. Precizarea din hotărâre, că inculpatul s-a dus la victima minoră „după ce consumase băuturi alcoolice la un bar din localitate”, nu a atras atenția, că doar actul era „consimțit”. Judecătorul acesta, care nu a înțeles nimic din trauma prin care a trecut acel copil, care nu a avut pic de empatie pentru victimă, vrea să promoveze acum la ÎCCJ, judecător suprem”, mai spune Ion.

Acesta adaugă că s-a uitat și pe celelalte hotărâri pe care acest candidat le-a depus, sub protecția anonimatului și a constatat foarte multe greșeli, „de la greșeli gramaticale, până la încălcări flagrante ale procedurii penale, ale dreptului la apărare, în spețe cât se poate de simple”.

„De-asta se duce pe apa sâmbetei prestigiul magistraturii. Pentru că a permis unor astfel de persoane să îmbrace roba de magistrat, să promoveze de la judecătorii până la curți de apel, și nu i-a exclus din magistratură la timp! De fapt, i-a exclus pe mulți oameni pregătiți și onești, și i-a promovat pe alții puși numai pe combinații. Astea sunt, bineînțeles, extremele”, mai spune Stelian Ion. Acesta a depus în termen legal la CSM observații față de această candidatură. În perioada aceasta este în derulare procedura de promovare la ÎCCJ, iar dosarele de candidatură, sub protecția anonimatului, sunt publice.