Îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău. Comuniștii au încercat să împiedice votul privind înlocuirea sintagmei 'limba moldovenească' (video)

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 02-03-2023 17:28

Altercații în Parlamentul Republicii Moldova în timpul prezentării proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română”. La un moment dat, în fața tribunei oficiale au ieșit mai mulți deputați ai BCS cu pancarte pe care erau scrise slogane precum ”Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ”Nu vă bateți joc de Constituție”.

Imediat, mai mulți parlamentari PAS au smuls și mototolit pancartele, urmând o altercație între aceștia și colegii lor din fracțiunea BCS. Au urmat mai multe îmbrânceli, timp în care deputații socialiști și comuniști au început să scandeze ”Moldova” și ”Anticipate”, conform deschide.md.

 

La un moment dat, deputatul BCS, Bogdan Țîrdea, a îmbrâncit-o pe colega sa din fracțiunea PAS, Maria Pancu, după ce aceasta i-a luat pancarta.

Între timp, de la tribuna oficială, deputatul PAS Veronica Roșca spunea:

”Limba de stat a R. Moldova nu are și nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a R. Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine”.

Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a adus aminte unora dintre deputații BCS că au cetățenie română și i-a îndemnat să renunțe la ea.

”Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați aici. Cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect” a declarat Grosu.

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toată legislația R.Moldova, inclusiv Constituția R.Moldova, a fost votat în prima lectură. Documentul a fost susținut de 56 de deputați.