Halucinant - Urzicile, mai scumpe decât carnea de porc sau pui în piață / Petre Daea, îngrijorat de cât a ajuns să coste un kg de ceapă

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 05-03-2023 22:04

Pieţele din Bucureşti s-au umplut de urzici și tot felul de verdețuri. De exemplu, kilogramul de urzici se vinde în Piața Obor cu un preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei. Urzicile sunt mai scumpe decât un kilogram de pulpă de porc.

„Așa ceva nu e normal, au luat-o razna prețurile, dar unii nu vor să înțeleagă că ei n-au niciun drept să scumpească marfa. Păi, ce, au importat urzicile din Turcia, ca portocalele, și îi costă transportul și câte altele?!”, se plânge cineva care căuta să cumpere „o mână de urzici”, potrivit Gandul.

În piețe au apărut deja și alte trufandale de primăvară. Spanacul se vinde cu 8 lei kilogramul, în timp ce loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei / legătura.

În alte zone din ţară, urzicile și verdețurile de primăvară sunt şi mai scumpe. De exemplu, în Piatra Neamţ, unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram de urzici. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei, potrivit TVR.

Producătorii pun scumpirile pe seama facturilor mari pentru curent și gaze mai mari din timpul iernii. Cele mai multe legume şi verdeţuri au fost cultivate în solarii.

Și nu doar verdețurile s-au scumpit. Ceapa uscată a ajuns să coste chiar şi 7 lei. Cea mai multă vine din Olanda şi Austria. Comercianţii spun că nu găsesc suficientă ceapă românească.

Ministrul Agriculturii se aşteaptă ca preţurile să scadă. Petre Daea spune că sunt motive ca preţurile la alimente să mai şi scadă, pentru că piaţa s-a mai liniştit, iar guvernul a scăzut preţurile la energie şi la gaze.

”Am fost azi dimineaţă în piaţă la Iaşi, am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu 7 lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională. M-am uitat la fermieri. Înţeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi trebuie să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, a declarat ministrul Agriculturii