Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai intervine în scandalul casierilor: Progresul înseamnă siguranța zilei de mâine, nu o metodă de a disponibiliza oamenii

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 06-03-2023 20:43

Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai intervine, într-o postare pe Facebook, în scandalul casierilor care a împărțit România în două tabere.

"Din ce în ce mai mulți clienți sunt forțați să preia atribuțiile casierilor, fiind nevoiți să își scaneze singuri produsele în momentul în care aleg magazinele Auchan.

Deși unele voci etichetează această nouă metodă drept ”evoluție”, trebuie să înțelegem că progresul înseamnă dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a aspectelor din viața umană și nicidecum un val masiv de concedieri sau metode prin care nu este respectat clientul.

În egală măsură, progresul înseamnă confort, nu obligația clientului de a prelua, gratuit și forțat, atribuțiile angajatului.

Progresul înseamnă siguranța zilei de mâine, nu o metodă de a disponibiliza oamenii care lucrează cinstit și eficient.

Mai mult, evoluția nu ar trebui să discrimineze: există oameni în vârstă, există persoane cu dizabilități și persoane care nu sunt familiarizate cu tehnologia, în momentul în care sunt nevoite să utilizeze casele selfpay.

Un alt aspect: foarte multe case selfpay nu funcționeză corect, fapt care crează confuzie și pierdere de timp, iar clientul este nevoit să aștepte un angajat disponibil care să îl poată ajuta.

Prin urmare, există cel puțin trei acțiuni prin care putem interveni la nivel legislativ pentru a combate acest comportament comercial:

1. Aplicarea unui impozit pe fiecare casă de marcat fără casier, așa cum s-a procedat și în Belgia într-o situație asemănătoare;

2. Deducerea unei sume de bani din factura finală a clientului, pentru prestația pe care o face în beneficiul magazinului, atunci când scanează produsele.

3. Asigurarea prin lege a unui număr minim de reprezentanți ai magazinului la un anumit număr de case de marcat, care să-i îndrume pe clienții care se descurcă mai greu cu auto-scanarea produselor", a spus senatorul PSD.