Foto| Activiştii pentru climă lovesc din nou: doi membri ai grupului Ultima Generazione au pulverizat vopsea pe o statuie din Piazza del Duomo din Milano

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 09-03-2023 17:27

Doi membri ai grupului italian Ultima Generazione (Last Generation) au pulverizat joi vopsea portocalie pe statuia ecvestră a regelui Victor Emanuel al II-lea din Piazza del Duomo din Milano în cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni menite să atragă atenţia asupra necesităţii combaterii crizei climatice, transmite ANSA.

Activiştii au fost opriţi rapid şi reţinuţi de carabinieri.

Ultima Generazione a declarat că această acţiune a avut drept scop atragerea atenţiei asupra actualelor investiţii ale statului italian în combustibili fosili, care reprezintă cea mai importantă sursă de emisii de gaze cu efect de seră ce cauzează încălzirea globală, potrivit Agerpres.

"Guvernul italian a investit 41,8 miliarde de euro în extracţia de combustibili fosili doar în 2021", a precizat Ultima Generazione, care foloseşte vopsea uşor de îndepărtat pentru acţiunile sale de acest gen.

"Solicităm ca acest munte de bani să fie imediat mutat de la combustibili fosili şi investit într-o tranziţie ecologică justă, cu măsuri care să contribuie la sănătatea cetăţenilor şi la viitorul generaţiilor tinere", a adăugat organizaţia.

Ultima Generazione a organizat mai multe proteste similare, printre instituţiile care au fost împroşcate cu vopsea numărându-se clădirea Senatului din Roma şi cea a operei La Scala din Milano. De asemenea, activişti din cadrul grupului s-au lipit cu o substanţă adezivă de tabloul "Primavera" ("Primăvară") de Botticelli la Galeria Uffizi din Florenţa, dar şi de sculptura "Laocoon" de la Vatican. În plus, ei au blocat intrările în tunelul Mont Blanc, au aruncat făină pe o maşină a lui Andy Warhol la Milano şi au împroşcat cu supă un tablou de Van Gogh, la Roma.

Un proces desfăşurat la Vatican pentru activiştii implicaţi în vandalizarea statuii "Laocoon" a început joi.

UG face parte din reţeaua A22 de grupuri de activişti climatici din mai multe ţări, cum ar fi Just Stop Oil în Marea Britanie, Stop Old Growth în Canada, Derniere Renovation din Franţa ?i Declare Emergency în Statele Unite.

"Noi nu vom plăti pentru combustibili fosili", a declarat Riccardo, unul dintre protestatarii implicaţi în acţiunea de joi, cu referire la investirea banilor publici în combustibili fosili. "A arunca cu vopsea peste o statuie este ceva scandalos? Eu spun că adevăratul lucru scandalos este indiferenţa absolută a guvernului faţă de vieţile noastre, pe care criza climatică le va distruge şi le distruge deja", a adăugat el, potrivit ANSA.

Sursă foto: ansa.it