Aleksandar Vucic face un pas înapoi în privința sancțiunilor la adresa Rusiei: Nu promit că nu o vom face

Autor: George Traicu
Publicat: 10-03-2023 15:30

Președintele sârb Aleksandar Vucic a spus că nu poate jura că nu va impune sancțiuni anti-Rusia în viitor, notează agenția TASS.

"Nu promit că nu o vom face (vorbind despre impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei - TASS) și nu pot jura că ar fi iresponsabil, dar poziția noastră este atât de fermă încât nu am fost nevoiți să o facem până acum", a spus el la TV Happy joi.

Serbia s-a grăbit să decidă cu privire la poziția sa față de conflictul ucrainean la Consiliul de Securitate al țării, a menționat președintele. „Noi (Serbia – TASS) nu impunem sancțiuni împotriva Federației Ruse și am scris concluzia la Consiliul de Securitate al Serbiei, ne-am consultat [unii pe alții] pentru fiecare cuvânt, dar le-am scris eu însumi”, a adăugat el. „Am urmat fiecare cuvânt și am definit politica Serbiei, pentru care uneori plătim prețul”, a subliniat Vucic.

Adresându-se națiunii la scurt timp după lansarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, Vucic a spus că, deși țara sa sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, nu va impune sancțiuni Rusiei. El a anunțat, de asemenea, că țara sa va suspenda temporar toate exercițiile armatei și poliției cu parteneri străini. El a menționat că Serbia vede Rusia și Ucraina ca națiuni fraterne, regretă evoluțiile din Europa de Est și este gata să ofere asistență umanitară Kievului.