Prima reacție de la Kremlin după ce Xi Jinping și-a consolidat puterea în China: Vom continua să ne coordonăm

Autor: George Traicu
Publicat: 10-03-2023 11:06
Actualizat: 10-03-2023 11:07

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat vineri pe Xi Jinping pentru realegerea sa în funcția de președinte al Republicii Populare Chineze, notează TASS.

 

Mesajul lui Putin postat pe site-ul Kremlinului spune: „Decizia Congresului Național al Poporului este o recunoaștere a serviciilor dumneavoastră în calitate de șef de stat și a sprijinului larg pentru cursul pe care l-ați urmat pentru a asigura dezvoltarea socio-economică ulterioară a Chinei și pentru a proteja interesele națiunii pe arena internațională”.

Moscova și Beijingul vor continua să coordoneze eforturile comune pentru a aborda probleme majore, a asigurat președintele rus. „Vom continua să ne coordonăm munca comună pentru a aborda cele mai mari probleme de pe agenda regională și globală”, a spus Putin în mesajul său.

Liderul rus și-a exprimat, de asemenea, încrederea că el și Xi vor putea stimula cooperarea bilaterală în diferite domenii. "Rusia apreciază foarte mult contribuția dumneavoastră personală la consolidarea relațiilor de parteneriat cuprinzător și interacțiune strategică dintre țările noastre. Sunt încrezător că, lucrând împreună, vom asigura creșterea în continuare a cooperării fructuoase ruso-chineze în diferite domenii", a subliniat el.

Putin și-a urat omologului său chinez succes în continuare în îndatoririle sale de stat în beneficiul națiunii chineze prietenoase, precum și sănătate și prosperitate.

Vineri mai devreme, Xi, în vârstă de 69 de ani, a primit un al treilea mandat de cinci ani fără precedent ca președinte al Chinei. Acest lucru a devenit posibil după ce constituția chineză a fost modificată în 2018 pentru a permite șefului statului să rămână pe termen nelimitat. De asemenea, a treia ședință plenară a primei sesiuni a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului a votat vineri renumirea lui Xi președinte al Comisiei Militare Centrale a Chinei, a informat agenția de presă Xinhua. Votul a fost unanim, toți cei 2.952 de delegați s-au semnat în mișcare.