Parlamentul European are pe ordinea de zi a sesiunii plenare războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 13-03-2023 14:08

Parlamentul European se reunește începând de astăzi, în perioada 13-16 martie, într-o sesiune plenară la Strasbourg. Pe ordinea de zi a evenimentului se regăsesc și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în fața încercărilor Rusiei de a deraia traiectoria sa pro-europeană.

Mai concret, dezbaterile pe marginea acestei teme se vor desfășura marți, 14 martie.

”Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat recent că Rusia dorește să organizeze o lovitură de stat în țara sa, inclusiv prin sabotaj și prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a țării în UE. Fiind una dintre cele mai sărace tări din Europa, Moldova a suferit în special din cauza tulburărilor politice și economice din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv a protestelor de stradă din capitala Chișinău. De asemenea, trebuie să facă față situației din statul separatist pro-rus Transnistria, unde Rusia are o prezență militară” se notează în newsletter-ul sesiunii plenare.

În contextul acestor provocări, o rezoluție va fi supusă la vot într-o sesiune plenară viitoare, se notează pe site-ul Parlamentului European.