Maria Zaharova critică declarațiile oficialilor americani și ai UE referitor la extinderea 'acordului privind cereale': 'Nişte minciuni pe faţă'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 15-03-2023 15:50

Ministerul rus de Externe a criticat declarațiile oficialilor americani și ai UE referitor la extinderea 'acordului privind exportul cerealelor' prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Moscova consideră duplicitare și lipsite de profesionalism datele prezentate în mod denaturat în declarațiile oficialilor americani și ai UE cu privire la prelungirea 'acordului privind cereale'.

'Primele comentarii, făcute inclusiv de la Washington și cele ale reprezentanţei UE de la Moscova în legătură cu anunțarea poziției Rusiei privind extinderea 'Inițiativei de la Merea Neagră' referitor la exportul de cereale ucrainene, sunt izbitor de duplicitare, lipsite de profesionalism și denaturează complet faptele reale', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, răspunzând la o întrebare adresată de reprezentanţii presei cu privire la prelungirea 'acordului privind cerealele', conform Rador.

Comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, este postat pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei. În comentariu ea s-a referit la declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, și ale Repreznetanţiei UE de la Moscova.

Zaharova: Decizia luată la Moscova s-a dovedit a fi un fel de 'duș rece'

"Înțelegem că decizia luată la Moscova (cu privire la prelungirea cu încă 60 de zile a afacerii privind cerealele, începând după data de 18 martie - nota IF) s-a dovedit a fi un fel de 'duș rece' pentru americani și pentru cei din UE. Înțelegem și faptul că în capitalele occidentale există fără niciun dubiu convingerea că totul va continua şi va merge conform unui scenariu favorabil lor, în care exporturile agricole rusești au fost, de fapt, blocate, iar exportul de cereale din Ucraina a continuat în mod nestingherit și în creștere, aducându-i un profit considerabil regimului de la Kiev, inclusiv pentru a plăti livrările de arme și muniții occidentale care curg către Ucraina ca un râu', a subliniat Zaharova.

Ea a recomandat ca autorii unor astfel de comentarii 'să citească din nou atât acordurile de la Istanbul, cât și declarațiile secretarului general al ONU, António Guterres, și ale altor reprezentanți ai conducerii ONU cu privire la natura 'pachetului' interconectată a 'inițiativei de la Marea Neagră' și a Memorandumului Rusia-ONU privind promovarea pe piețele mondiale ale îngrășămintelor ruseşti și a alimentelor pe pieţele mondiale'.

'În acest caz, declaraţiile despre absența unei interconexiuni între cele două acorduri nu ar suna atât de ridicol și de umilitor pentru niciun diplomat care este un bun profesionist, inclusiv pentru cei din cadrul misiunii UE de la Moscova'', a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

Ea a numit, de asemenea, drept duplicitare 'afirmațiile exprimate din nou de Washington potrivit cărora exporturile agricole rusești nu sunt supuse sancțiunilor unilaterale din partea Statelor Unite și a sateliților săi'.

"În realitate, situația este exact invers şi cu această realitate s-a confruntat pe deplin șeful grupului de lucru al ONU, secretarul general al UNCTAD, Rebeca Greenspan, căreia António Guterres i-a cerut să lucreze la implementarea Memorandumului Rusia-ONU', a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

Ea a reamintit că nu au fost și nu există progrese în reconectarea Rosselhozbank la SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb către Rusia, ridicarea restricțiilor privind asigurarea și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești, precum și deblocarea conturilor și activităților financiare ale firmelor autohtone de îngrășăminte.

'Fără progrese concrete în rezolvarea acestor probleme sistemice, toate jurămintele occidentalilor cu privire la scutiri de la sancțiuni din considerente umanitare, asigurările de angajament față de securitatea alimentară globală și exprimarea unui sprijin pentru eforturile secretarului general al ONU nu sunt altceva decât duplicitate deliberată și nişte minciuni pe faţă', a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.