7 ZILE ÎN ROMÂNIA - o țară veselă: mai un scandal, mai o insolvență, în așteptarea rocadei

Autor: Bogdan-Ion Jelea, analist politic
Publicat: 18-03-2023 11:50
Actualizat: 18-03-2023 12:03

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - o țară veselă: mai un scandal, mai o insolvență, în așteptarea rocadei

Duminică, Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac fără precedent la adresa ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ignorând practic performanța incontestabilă a diplomației românești în chestiunea Schengen, de pildă. Mai mult, fosta vedetă tv a ridicat problema lipsei de solicitări către partenerii externi: „Eu mă întâlnescu cu congresmeni, cu senator și cu oameni de la Bruxelles și care îmi spun ” Rămâne de văzut dacă declarația curajoasă a europarlamentarului liberal anunță o ruptură a partidului de patronul spiritual și ideologic de la Cotroceni sau doar o răfuială internă în vederea rocadei planificate în luna mai. Iar pentru ca ziua să rămână veselă, performantul furnizor de apă caldă și căldură al bucureștenilor, edilul Capitalei, a transmis (pe facebook, evident) un mesaj melancolic la împlinirea a 15 ani de la lansarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, ONG care - vedem cu toții - ne-a salvat în mod eroic de curățenie, termoficare, drumuri și dezvoltare economică. „Aveam alte planuri cu viaţa mea. Îmi deschisesem, cu multă muncă, câteva direcţii personale în cercetare, şi o făceam cu mare plăcere.” a anunțat Nicușor Dan, emoționând opinia publică, disperată că zona științifică a fost păgubită atâția ani de aportul incontestabil al matematicianului decis la un sacrificiu supraomenesc în beneficiul Capitalei. Totuși, pentru a ne asigura că ne va salva în continuare, chiar împotriva voinței noastre, curioasa alcătuire a conchis: „Lupta continuă.” Sau cum spuneau înaintașii săi de acum 100 de ani: „Revoluția nu se termină niciodată”.

Luni a continuat circul din PNL, „urmașii Brătienilor” sărind în apărarea lui Rareș Bogdan, după ce Bogdan Aurescu a reacționat dur la adresa acestuia: „Nu mă intereseaza părerile lui Rareș Bogdan - vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac - e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”. De la un asemenea nivel, mai cu seamă al unui prestigios diplomat de carieră, afirmația este periculoasă pentru imaginea României. Iar declarația confirmă spusele europarlamentarului, anume că ministrul de Externe se află deasupra partidului, în ciuda reacțiilor venite de la Robert Sighiartău sau Dan Motreanu. Ciudat este că eruditul ideolog al PNL, Secretarul General Lucian Bode, nu s-a implicat în dispută de idei și principii.

Marți, organizația PNL Sector 1 a cerut demisia primarului Clotilde Armand, încercând să acopere buna colaborare și susținerea pe care le asigură de peste doi ani edilului. Asta după ce „liberalii” au ignorat scandalul acuzațiilor de fraudă din noaptea alegerilor. Mai rezervați, cei de la PSD au cerut doar ca USR să o suspende pe aceasta, în spiritul inițiativei „fără penali în funcții publice”. Poziționările vin după ce Curtea de Apel București a respins cererea primarului de anulare a raportului ANI, care a constatat starea de incompatibilitate. Greu de crezut că statutul de impunitate va fi zdruncinat de aceste solicitări. Iar disputa generată de dialogul dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu a continuat, vădind o poziționare ostilă Cotrocenilor a europarlamentarului. Interesantă este ralierea mai multor voci din PNL de partea acestuia, semn că lipsa de dialog a șefului Externelor cu partidul a creat multe animozități.

Miercuri am aflat de topul lunii februarie, al celor mai vizibili miniștri ai Guvernului, clasament condus de liberali, care au fost menționați în 26.476 de materiale jurnalistice, prin comparație cu doar 20.679 de referiri la colegii din PSD. Totuși, vestea bună abia acum urmează: dintre reprezentanții PNL, cei mai vizibili au fost Lucian Bode și Ligia Deca, consfințind astfel prinosul de recunoștință datorat de popor acestor veritabili exponenți ai înțelepciunii, culturii și experienței profesionale. E un semnal important și benefic, opinia publică având șansa de a se lumina prin aflarea expertizei și performanței celor doi stâlpi ai liberalismului românesc și european, minți luminate și profunde, insuficient promovate ca valori autentice, de către o societate nerecunoascătoare pentru privilegiul de a-i avea la cârma celor două portofolii. Iar către seară, ignorând practic datoria morală și istorică pe care o avem cu toții pentru locatarul de la Cotroceni, din ilustra sa calitate de promotor al celor două notabilități amintite, Marcel Ciolacu a aruncat o critică voalată la adresa întâiului meditator al țării. „Nu mi-a trecut niciodată prin cap să fac escală cu avion de linie la Buzău” a spus șeful PSD, uitând că Buzăul e mult mai aproape de București decât Sibiul.

Joi, cu prilejul aniversării a 30 de ani de când România a aderat ca membru cu drepturi depline la Francofonia instituțională, președintele dumneavoastră ne-a anunțat solemn și plin de profunzime: „Promovarea educației privind schimbările climatice constituie o prioritate a mandatului meu.” Celor care nu văd legătura dintre francofonie, schimbări climatice și mandatul prezidențial (nu știm care, în fond, e un mandat continuu), le reamintim pluridisciplinaritatea actului de cârmuire, în cele mai felurite domenii, de la educație la energie, de la diplomație la justiție, și, desigur, de la ski la golf, în funcție de anotimp. S-au mai întâmplat lucruri joi, însă este evident că, în fața unei asemenea știri, toate celelalte evenimente au pălit rușinate de această prestigioasă contemporaneitate.

Vineri șeful PSD ne-a spus, la rândul său, că cele două formațiuni - PSD și PNL - vor avea candidaturi proprii anul viitor: „Am înţeles şi sondajele din ultimul timp care au ieşit în spaţiul public, comandate de PNL, care nu sunt tocmai prietenoase. [...] Vom merge la alegeri separat. Nu avem nicio problemă. Mă bucură reacţia să ştiu să nu îi mai obosesc pe colegii mei degeaba.” Iar ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins, constatând indiciile „stării de insolvență a companiei”. Interesant e că rolul Autorității de SUPRAVEGHERE Financiară e tocmai acela de a SUPRAVEGHEA, în sens preventiv, astfel de situații, pentru a le evita. Tulburările generate pe piață, la fel ca și anul trecut, denotă nu doar incompetența supraveghetorilor, ci, posibil, și interese oculte, dacă ne gândim că la fiecare astfel de anunțată ieșire din piață, prețul polițelor explodează, influențând tot lanțul de aprovizionare asigurat de transportatori. Totuși, vestea salvatoare a venit de la ministrul de Externe, care ne-a anunțat că aproape jumătate din totalul angajaților din subordinea sa sunt femei, informație care bănuim că va accelera accesul în Schengen, eliminarea vizelor pentru SUA și va da, practic, acea viziune a diplomației românești, solicitată de Rareș Bogdan.