Șeful Wagner îl avertizează pe ministrul rus al Apărării că urmează o ofensivă a Ucrainei: 'Vă cer să luați toate măsurile necesare'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 20-03-2023 22:32

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, i-a spus ministrului Apărării, Serghei Șoigu, într-o scrisoare publicată luni, că armata ucraineană plănuiește o ofensivă iminentă menită să secționeze forțele Wagner de corpul principal al trupelor rusești din estul Ucrainei, notează agenția Reuters.

În scrisoarea publicată de serviciul său de presă, Prigojin a declarat că "atacul pe scară largă" era planificat pentru sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.

"Vă cer să luați toate măsurile necesare pentru a împiedica izolarea companiei militare private Wagner de principalele forțe ale armatei ruse, ceea ce va duce la consecințe negative pentru operațiunea militară specială", a spus el, folosind termenul pe care Moscova îl folosește pentru războiul său din Ucraina.

Posibilul scop al mișcării lui Prigojin

A fost pentru prima dată când Prigojin a publicat o astfel de corespondență cu ministrul apărării, pe care l-a criticat frecvent în legătură cu desfășurarea războiului.

Mișcarea neobișnuită părea să aibă două posibile scopuri: să deruteze comandanții ucraineni și să încerce să dea vina pe Șoigu, nu pe Prigojin, dacă presupusa manevră ucraineană se dovedea a fi un succes.

Prigojin a declarat că a furnizat detalii despre planul ucrainean și despre propria sa propunere de a-l contracara într-o anexă la scrisoare, pe care nu a făcut-o publică. El nu a spus cum a aflat de intențiile Ucrainei.

El a spus că forțele wagneriene controlează în prezent 70% din orașul ucrainean Bakhmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război.