Americanul Kanak Jha, suspendat un an pentru erori de localizare

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 21-03-2023 11:21

Jucătorul american de tenis de masă Kanak Jha, participant la Jocurile Olimpice de la Rio şi de la Tokyo, a primit o suspendare pe un an, din cauza că a oferit date greşite privind localizarea sa la trei controale antidoping inopinate, a anunţat luni Agenţia americană antidoping (USADA), citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Acumularea a trei erori de localizare într-o perioadă de 12 luni este considerată o încălcare a codului antidoping.

Jha, care a ajutat SUA să câştige medalia de aur la Jocurile Panamericane din 2019, nu a putut fi localizat în datele de 18 martie, 2 iunie şi 4 septembrie 2022. Suspendarea jucătorului de 22 ani a început cu data de 1 decembrie 2022.

''Pentru sportivi, oferirea de informaţii exacte despre locaţie poate fi o corvoadă, dar este esenţială pentru sportul curat, iar, fără aviz prealabil, testarea în afara competiţiei este absolut necesară, deoarece multe medicamente interzise au o perioadă de detecţie scurtă şi fără procesul de testare inopinată, cei care se dopează pot ieşi învingători'', a declarat directorul executiv al USADA, Travis Tygart, într-un comunicat.

Jha a fost cel mai tânăr membru al echipei SUA la Rio 2016, la doar 16 ani concurând în probele de simplu şi de echipe. Câştigător a patru titluri de campion al SUA, el a participat şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.