Iordania şi EAU condamnă declaraţiile ministrului israelian Smotrich despre palestinieni

Autor: George Traicu
Publicat: 21-03-2023 14:13

Ministrul de externe iordanian, Ayman Safadi, a denunţat marţi ca 'rasiste' comentariile ministrului de finanţe israelian, ultranaţionalistul Bezalel Smotrich, după ce acesta a vorbit duminică de la un pupitru decorat cu o hartă în care Israelul includea toată Iordania şi teritoriile palestiniene, transmite Reuters, potrivit agerpres.


O sursă oficială a declarat pentru Reuters că Ammanul a primit asigurări de la Israel că declaraţiile lui Smotrich nu reprezintă poziţia statului Israel.

Bezalel Smotrich, care conduce un partid religios-naţionalist în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu, a spus că 'poporul palestinian nu există' şi nici istoria ori cultura palestiniană.

Ammanul l-a convocat luni seara pe ambasadorul israelian în Iordania în legătură cu harta, afirmând că Smotrich a încălcat normele internaţionale şi tratatul de pace între cele două ţări.

'Aceste afirmaţii sunt provocatoare, rasiste şi vin de la o figură extremistă; cerem comunităţii internaţionale să le condamne', a spus ministrul de externe iordanian într-o conferinţă de presă marţi.

Potrivit sursei oficiale citate de Reuters, consilierul pentru securitate naţională al Israelului l-a sunat pe Safadi pentru a-l asigura că Israelul respectă suveranitatea şi integritatea Iordaniei.

Potrivit lui Safadi, guvernul de la Amman ar putea lua măsuri suplimentare dacă Israelul va repeta astfel de provocări.

'Israelul trebuie să pună capăt măsurilor care conduc la o deteriorare pe teren şi alimentează violenţa', a insistat el.

Într-un comunicat emis marţi, Emiratele Arabe Unite au condamnat la rândul lor harta şi comentariile lui Smotrich despre palestinieni.

În ultimele luni, Cisiordania ocupată este scena unei intensificări a confruntărilor, cu raiduri militare israeliene aproape zilnice şi o escaladare a violenţei de către colonişti evrei, pe fondul unei serii de atacuri comise de palestinieni.

Ministerul de Externe israelian a scris pe Twitter: 'Israelul este angajat faţă de acordul de pace din 1994 cu Iordania. Nu a existat nicio schimbare în poziţia Statului Israel, care recunoaşte integritatea teritorială a Regatului Haşemit'.

Iordania şi-a intensificat o campanie diplomatică de a presa Israelul să ridice măsurile de securitate foarte dure pe perioada lunii sfinte a Ramadanului, care va începe în această săptămână, a mai spus Safadi.

În ultimii ani, luna Ramadanului a fost marcată de ciocniri violente între poliţia israeliană şi palestinieni, mai ales în jurul complexului Moscheii al-Aqsa de la Ierusalim, al treilea loc sfânt al Islamului şi venerat ca Muntele Templului de către evrei. Ramadanul coincide în acest an cu Paştele evreiesc şi cu Paştele catolic.

Smotrich a vorbit în timp ce oficiali israelieni şi palestinieni s-au întâlnit la Sharm el-Sheikh, în Egipt, pentru discuţii vizând dezescaladarea tensiunilor.