Eugen Tomac: 'Comisia Europeană recunoaște că decizia JAI privind admiterea României în Schengen este incorectă'

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 21-03-2023 18:44

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE) transmite marți că din poziția Comisiei Europene față de procesul deschis la CJUE privind aderarea României la spațiul Schengen reiese că Bruxelles-ul „recunoaște că ne sunt încălcate drepturi”.

„Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 este una incorectă și regretabilă. Prin urmare, validează în mod oficial argumentele pe care le-am invocat atunci când am pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE. Este important să reținem că eforturile continuă. Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României”, a scris Tomac, marți, pe Facebook.

„Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la CJUE, recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE. Sunt sigur că vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi in Europa, așa cum ne dorim și așa cum merităm”, a adăugat acesta.