Ciadul a preluat controlul asupra tuturor activelor și drepturilor de exploatare ale ExxonMobil prin naționalizare

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 24-03-2023 01:32

Ciadul a naționalizat toate activele și drepturile, inclusiv autorizaţiile de exploatare hidrocarburi și autorizațiile de explorare și producție care aparțineau unei filiale a companiei americane ExxonMobil, a anunțat joi, într-un comunicat, ministerul energiei și hidrocarburilor din această națiune centrafricană, anunță Rador.

ExxonMobil a declarat în decembrie că a încheiat vânzarea operațiunilor sale din Ciad și Camerun către Savannah Energy, companie listată la Londra, în cadrul unei tranzacții în valoare de 407 milioane de dolari, însă guvernul ciadian a contestat acordul, afirmând că termenii finali au fost diferiți de cei prezentați de ExxonMobil.

Ciadul a avertizat că ar putea cere instanței să blocheze achiziționarea de către Savannah a activelor ExxonMobil din țară și ar putea adopta măsuri suplimentare pentru a-și proteja interesele. Activele ExxonMobil includeau o participație de 40% în proiectul petrolier Doba din Ciad, care cuprinde șapte câmpuri petroliere producătoare, cu o producție combinată de 28.000 de barili pe zi (bpd).

De asemenea, ExxonMobil deținea participații la conducta Ciad-Camerun, de peste 1.000 km lungime, care leagă această țară fără ieșire la mare de coasta atlantică a Golfului Guineea, prin care este exportat țițeiul. ExxonMobil și Savannah Energy nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.