Anunț controversat al Rusiei: Crește producția de bombardiere strategice Tu-160M, cu capacitate nucleară

Autor: F. P.
Publicat: 24-03-2023 23:25

Rusia susține că își intensifică producția de bombardiere strategice Tu-160M

Uzina de aviație din Kazan crește producția unei versiuni îmbunătățite a bombardierului strategic Tu-160M.

Potrivit unui comunicat publicat vineri de compania de stat Rostec Corporation, decizia de a relua producția bombardierelor strategice modernizate a fost luată personal de președintele rus.

Versiunea modernizată a bombardierului are "capacități de luptă semnificativ extinse", iar dezvoltarea sa ulterioară "va permite utilizarea de noi tipuri de arme", a precizat Rostec în comunicat.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat măsuri pe scară largă pentru extinderea bazei de producție de armament pentru așa-numita "operațiune militară specială" din Ucraina.

Rusia este puternic dependentă de importurile de componente străine pentru a construi cele mai noi tipuri de arme, inclusiv rachete, dar afluxul acestora a secat din cauza sancțiunilor internaționale, astfel că armata rusă, judecând după numeroase observații, este nevoită să repună în funcțiune echipamente învechite.

Bombardiere capabile să lanseze rachete nucleare

Bombardierul strategic supersonic Tu-160 (nume de raport NATO "Blackjack") poate transporta șase rachete Kh-55 în fiecare compartiment. De asemenea, compartimentele sale de armament sunt echipate cu lansatoare pentru varianta anti-radiații Kh-15P a rachetelor Kh-15, despre care se spune că au o rază de acțiune de 200-280 de kilometri.

Tu-95 are două variante, și anume variantele MS-6 și MS-16, dintre care Tu-95MS-6 poate fi echipat cu șase rachete Kh-55 într-un lansator rotativ, în timp ce Tu-95MS-16 poate transporta 16 rachete Kh-55 în exterior.

Kh-55 este o rachetă de croazieră subsonică lansată din aer cu o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri.

De asemenea, Tu-95 poate fi modificat pentru a transporta până la opt rachete de croazieră lansate din aer Kh-101 cu o rază de acțiune de aproximativ 2.500-2.800 de kilometri.