Consulul general al Israelului la New York și-a dat demisia în semn de protest față de demiterea ministrului apărării de către prim-ministrul Netanyahu

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 27-03-2023 03:43

Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant, într-o dispută în creştere cu privire la reforma judiciară solicitată de guvern, informează Reuters, citat de Agerpres.

"Nu mai pot continua să reprezint acest guvern", a spus Asaf Zamir pe Twitter."Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume".

 

Premierul Benjamin Netanyahu şi-a demis duminică ministrul apărării, care cu o zi în urmă ceruse suspendarea reformei judiciare ce a declanşat proteste stradale care nu mai contenesc de la începutul anului.

La începutul lunii ianuarie, ministrul justiţiei, Yariv Levin, a anunţat un plan de reforme ce include adoptarea unei clauze care să permită Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme pentru a creşte puterea politică a aleşilor în defavoarea magistraţilor.

În absenţa unei Constituţii propriu-zise, puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului în Israel. Curtea Supremă poate să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.