`Specialii` din sistem au luat cu asalt liderii Guvernului (Surse)

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 27-03-2023 09:40

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit, azi noapte, la Vila Lac 2, într-o ședință care a avut ca temă principală pensiile speciale. Ședința s-a întins până spre miezul nopții, dar nu s-a ajuns la niciun consens.

Informațiile noastre arată că liderii coaliției se vor întâlni, din nou, în această dimineață. Până la această oră nu au fost depuse amendamentele, iar în cursul acestei zile încep dezbaterile în Senat pe această lege.

Problema pensiilor speciale este una spinoasă, cu atât mai mult cu cât ”specialii” din Sistem au luat cu asalt liderii Guvernului.

Potrivit informațiilor noastre la vârful Coaliției PNL-PSD-UDMR, până la urmă toți miniștrii sau șefii de servicii au trimis amendamente pe pensii speciale. Mai toate se referă la introducerea unor sporuri permanente sau la păstrarea acestora în baza actuala de calcul, după caz - susțin sursele citate pentru STIRIPESURSE.RO

Potrivit Guvernului, cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 1,5 miliarde de lei pe an.

În recomandarea făcută de oficialii europeni sunt sugerate două opțiuni: rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Oficialii europeni susțin în scrisoare trimisă Guvernului că adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității

„Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, se arată în scrisoarea trimisă de oficiali europeni.

Ministrul Muncii: nu s-a făcut nimic de 25 de ani

Marius Budăi a declarat, duminică seara la Prima News, că de 25 de ani nu a fost făcut nimic pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale, iar acum se aruncă responsabilitatea acestora pe Ministerul Muncii.

„Suntem în faţa unui fenomen care a fost extrem de uzitat din punct de vedere politic de foarte mulţi ani de zile. Am trecut de la desfiinţăm pensiile prin ordonanţă de urgenţă în 30 de zile, la desfiinţarea pensiilor când venim noi la guvernare, unii care au şi fost în jur de 8 - 10 luni şi au avut chiar şi Ministerul Justiţiei. Toţi au folosit acest subiect politic, dar nimeni de 25 de ani încoace, de 25 de ani încoace cam discutăm aşa despre aceste pensii, 20 - 25 de ani nu a făcut nimic şi acum, dintr-o dată, când s-a ajuns la final, toţi aruncă responsabilitatea. Pe cine? Pe un minister. Nu contează persoana, pe un minister care nu are în atribuţii aşa ceva”, a afirmat ministrul Muncii.

Budăi a explicat că Ministerul Muncii nu o să aibă niciodată drept de iniţiativă pe un statut special

El a explicat că Ministerul Muncii nu o să aibă niciodată drept de iniţiativă pe un statut special, fie care e vorba de magistraţi sau de diplomaţi.

„Ministerul Muncii nu o să aibă niciodată drept de iniţiativă pe un statut special, fie că vorbim de magistraţi, fie că vorbim de apărare şi ordine publică, fie că vorbim de diplomaţi, fie că vorbim de navigatori şi aşa mai departe. (…) Noi centralizăm ceea ce ne vine de la ministere. Nu avem noi posibilitatea, indiferent cine ar fi ministru, nu are posibilitatea legală şi constituţională să facă orice modificare pe statutul magistraţilor, de exemplu”, a mai declarat Budăi.