Detaliul care dă de gol sute de spioni GRU? Teoria unui jurnalist căutat de ruși

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 27-03-2023 21:24

Un jurnalist bulgar, Hristo Grozev, susține că a descoperit cum îi poate identifica spioni ruși.

„FBI l-a indicat pe Sergey Cherkasov, ilegalul rus pe care l-am identificat anterior ca spion GRU. Rechizitoriul conține o nouă dovadă a acelei afilieri pe care FBI pare să o fi ratat-o. Indiciul este conținut în numărul de pașaport folosit de Cherkasov pentru a intra în Brazilia în 2011. Acel număr de pașaport nu este aleatoriu. Face parte dintr-o serie de numere de pașapoarte rezervate spionilor GRU. De fapt, face parte din primul astfel de lot de numere, emis multor spioni GRU în 2009”, a scris jurnalistul pe Twitter.

„Această idioțenie a GRU ne-a permis să identificăm sute de spioni GRU - inclusiv otrăvitori și sabotori”, a adăugat acesta.

Urmărit de Moscova

Rusia l-a plasat pe jurnalistul de investigaţii Hristo Gotev pe o listă cu persoane căutate. Grozev este "căutat în conformitate cu un articol al Codului Penal", potrivit unor informaţii publicate pe site-ul Ministerului rus de Interne.

Ministerul de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru a înmâna acest protest.

Grozev a înfuriat Moscova cu investigaţii asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârii avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei. Rusia a negat că ar fi responsabilă pentru aceste atacuri.