PNL iese tare după ce OMV a fost obligată să achite taxă de solidaritate: Toate companiile din energie vor fi obligate

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 30-03-2023 12:11

Parlamentul a modificat taxa de solidaritate din energie pentru a corecta inechitățile inițiale, după ce amendamentul care aduce toate companiile din energie în zona contribuției de solidaritate a fost adoptat de Camera Deputaților, transmite purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Asta după ce ieri OMV a fost pusă să plătească taxă de solidaritate.

Stroe dă detalii despre cum va funcționa taxa de solidaritate

„Parlamentul a modificat taxa de solidaritate din energie pentru a corecta inechitățile inițiale. Amendamentul care aduce toate companiile din energie în zona contribuției de solidaritate, propus de senatorul PNL Alexandru Nazare, a beneficiat de susținerea coaliției și a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. Această modificare legislativă este un act de dreptate și corectitudine pe care PNL l-a susținut de la bun început”, scrie pe Facebook Ionuț Stroe.

El precizează că amendamentul clarifică metoda de calcul prin care se determină ponderea activităților care compun cifra de afaceri a unei companii și ia în calcul prețurile de vânzare din anii fiscali 2022 și 2023.

„În acest mod, prin amendamentul senatorului PNL și asumat de către coaliție, se elimină aplicarea dezechilibrată a taxării, care făcea diferențe între companiile care au un model de afacere constituit dintr-un singur cod CAEN și cele care derulează mai multe activități, pe coduri CAEN multiple. Banii care vor fi colectați din taxarea profitului excedentar obținut ca urmare a creșterii prețurilor produselor energetice vor fi utilizați pentru finanțarea schemei de compensare a tarifelor la energie, investiții în eficiență energetică și dezvoltarea autonomiei țării în acest domeniu”, încheie Stroe.