‘FBI Leaks’ – Agenții încercau să recruteze informatori din grupările de extremă dreapta după atacul la Capitoliu + glume despre aventuri amoroase (NYT)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 03-04-2023 15:45

În martie 2021, la două luni după ce FBI l-a arestat pe Dominic Pezzola (un bărbat din New York, care a intrat în Capitoliu), sub acuzațiile legate de atacul de la Capitoliu, unul dintre agenții principali din acest caz a făcut o mărturisire neobișnuită. Pe canalul criptat de comunicare Lync, sistemul de chat intern al FBI, agentul FBI a spus că îi părea rău pentru bărbatul pe care ajutase să îl aresteze. „Este rău că aproape că îmi pare rău pentru Pezzola?", a întrebat Nicole Miller, pe una dintre colegele sale. Când colega i-a spus că Pezzola se afla în închisoare din cauza alegerilor pe care le făcuse, Miller a părut să fie de acord, dar a revenit brusc la gândurile de la lucru. „Oh, nu, știu asta", a scris ea. "Deciziile lui l-au pus acolo unde este. Doar simt pentru copiii lui. Mă întreb dacă va coopera totuși". Acest schimb de replici, și sute ca acesta, au fost cuprinse într-un jurnal al mesajelor agentului Miller pe Lync, urmărind discuțiile sale cu alți agenți din 6 ianuarie 2021, când era de serviciu la biroul din Washington al biroului, până în septembrie 2022, la câteva luni după ce ea și echipa sa au ajutat la formularea acuzațiilor împotriva lui Pezzola și a altor patru bărbați care au atacat Capitoliul.

Jurnalul, obținut de New York Times, oferă o privire rară asupra uneia dintre cele mai importante anchete ale Departamentului de Justiție din SUA din 6 ianuarie. Acesta arată cum agentul Miller și colegii ei s-au zbătut după dovezi și au încercat să recruteze membri ai grupului de extremă dreapta, în timp ce încercau să se descurce cu peripețiile vieții personale, dar și glumele despre discuțiile private ale celor pe care îi supravegheau.

În octombrie, într-un schimb de replici, una dintre colegele lui Miller a spus că l-a ascultat pe Rehl (un bărbat cercetat pentru că a intrat în Capitoliu) certându-se cu soția sa - probabil pe o linie monitorizată din închisoare. Agentul Miller s-a întrebat dacă bărbatul din închisoare a descoperit că soția sa îl înșela, ceea ce a determinat-o pe colegă să scrie: „hahaha, voi aduce bere".

Unele dintre mesajele Lync au ieșit la iveală recent, când agentul Miller a depus mărturie la procesul lui Pezzola și al co-inculpaților săi - Enrique Tarrio, Ethan Nordean, Joseph Biggs și Zachary Rehl - care se desfășoară în prezent la Curtea Federală Districtuală din Washington. La interogatoriu, avocații bărbaților au încercat să folosească jurnalul pentru a sugera că alți agenți care au discutat cu agentul Miller au comis infracțiuni, cum ar fi distrugerea de probe sau examinarea e-mailurilor dintre unul dintre inculpați și avocatul său, încălcând astfel privilegiul avocat-client.

Un avocat al lui Pezzola a descris mesajele ca fiind dovezi ale unei „urme masive de corupție a FBI", dar judecătorul Timothy J. Kelly, care prezidează procesul, a respins această afirmație, spunând că este vorba de „speculații nefondate care nu își au locul într-o sală de judecată”.

Deși din jurnalul obținut de The Times lipsesc mai multe intrări, acesta oferă cel mai amplu portret de până acum al comunicațiilor interne ale F.B.I. în timp ce agenții investigau amplul caz ”Proud Boys”.

Agentul Miller, un fost ofițer de poliție din Florida, lucra în cadrul F.B.I. de mai puțin de doi ani când a fost invadat Capitoliul. Mesajele arată că a fost numită rapid într-o "echipă de conspirație" formată din agenți care examinau rolul pe care grupuri de extremă dreapta precum Proud Boys și miliția Oath Keepers l-au jucat în atacul de la Capitoliu.

Personajele implicate

Arestarea lui Pezzola și a unui alt „Proud Boy” din New York, William Pepe, l-a ajutat pe agentul Miller să construiască un caz mai mare împotriva mai multor persoane aflate acum în proces: Rehl, care conducea filiala din Philadelphia a grupului; Nordean, așa-numitul sergent de arme al filialei din Seattle; Biggs, un Proud Boy de rang înalt din Florida; și Charles Donohoe, un președinte de filială din Carolina de Nord.

Încă din 3 martie 2021, agentul Miller și alte persoane din biroul din Washington al Biroului discutau deja despre percheziționarea locuinței lui Rehl. Câteva zile mai târziu, agentul Miller le-a spus colegilor săi că biroul obținuse date de localizare a telefoanelor mobile ale lui Rehl și că plănuia să ducă "chestiunea Rehl" în fața unui mare juriu. Cam în același timp, ea jongla cu alte sarcini.

Agentul Miller pregătea, de asemenea, un interviu oficial cu un „Proud Boy” din New York și "citea dosarele" privind alte câteva cazuri ale Proud Boys. Într-o chestiune separată, ea lucra, de asemenea, la o acuzație de conspirație care nu a fost niciodată depusă împotriva naționalistului alb Nick Fuentes și a unuia dintre aliații săi, Anthime Gionet, mai bine cunoscut sub porecla de Baked Alaska.

Colegii ei agenți au fost impresionați. "Wow", a scris unul dintre colegii ei din biroul din Washington, "Ești în WFO de cât timp, un an? și deja demontezi lucruri".

După ce procurorii au obținut o acuzație de conspirație împotriva liderilor Proud Boys, agentul Miller a continuat cazul.

În primăvara anului 2021, ea și echipa sa au început să examineze gruparea Proud Boys din St. Louis și Hudson Valley din New York. Cam în aceeași perioadă, lucrând cu ajutorul chat-urilor de grup obținute în cadrul anchetei lor, echipa a identificat și un membru Proud Boy din Pennsylvania, John C. Stewart, care ulterior a pledat vinovat la acuzațiile de conspirație și a cooperat cu autoritățile.

Au încercat să recruteze informatori extremiști

Pe parcurs, arată mesajele, agenții au ținut legătura cu informatorii lor din grup. În aprilie, un informator cunoscut sub numele de "Omlette" le-a spus celor care îl supravegheau că Proud Boys ar fi participat probabil la un miting "White Lives Matter". În iunie, un alt informator, Kenneth Lizardo din Massachusetts, a furnizat informații pentru un mandat de percheziție. Mesajele menționează alți informatori din Cleveland și Salt Lake City.

Pe parcursul acelui an, agentul Miller și echipa sa au încercat, de asemenea, să recruteze noi colaboratori. Un mesaj sugerează că Pezzola s-a întâlnit cu procurorii în aprilie 2021 pentru un interviu official în acest sens, cunoscut sub numele de termenul de „proffer”, dar nu a ajuns să coopereze cu Guvernul.

Nicholas Ochs, care a condus filiala Proud Boys din Hawai și a fost acuzat de conspirație la o lună după atacul de la Capitoliu, s-a întâlnit, de asemenea, cu procurorii pentru un interviu „proffer” în toamna anului 2021. Însă mesajele arată că nici întâlnirea cu acesta nu a decurs „bine”. „Ochs nu ne-a oferit nimic", i-a scris Nicholas Hanak, un alt agent care se ocupa de caz, agentului Miller. "Da", a concluzionat agentul Hanak, "nicio înțelegere pentru el".

Copleșiți de anchetă

Ritmul amețitor al investigației își făcea simțitor efectul. În vara anului 2021, agentul Miller și-a exprimat îngrijorarea față de un coleg cu privire la pierderea timpului liber pe care îl acumulase. Alți agenți se plângeau de faptul că luau în greutate, lipseau de la evenimente familiale și se simțeau copleșiți de avalanșa de piste pe care trebuiau să le urmeze. "Ajutor", i-a scris un coleg agentului Miller în iulie. Echipa a găsit alinare acolo unde a putut. Colegii o întrebau adesea pe Miller dacă pot veni să-i viziteze câinele. Alții vorbeau despre distracțiile pe care le puteau găsi în mâncarea mexicană și în emisiunea TV "Ted Lasso".

„Voi aduce bere”

În octombrie, într-un schimb de replici, una dintre colegele lui Miller a spus că l-a ascultat pe Rehl certându-se cu soția sa - probabil pe o linie monitorizată din închisoare. Agentul Miller s-a întrebat dacă bărbatul din închisoare a descoperit că soția sa îl înșela, ceea ce a determinat-o pe colegă să scrie: "hahaha, voi aduce bere".

În aceeași conversație, celălalt agent a spus că a citit o serie de e-mailuri între Rehl și avocatul său de la acea vreme, Jonathon Moseley. Mesajele indicau faptul că Rehl plănuia să lupte împotriva acuzațiilor care i se aduceau la proces - un fapt pe care celălalt agent i-a cerut agentului Miller să nu-l dezvăluie procurorilor care se ocupau de caz, ca nu cumva aceștia "să o ia razna".

Actualul avocat al lui Rehl, Carmen Hernandez, a acuzat F.B.I. că a încălcat drepturile clientului său prin consultarea ilegală a comunicațiilor privilegiate cu fostul său avocat. Procurorii spun că Rehl a folosit un sistem de e-mail din închisoare care menționa în mod clar că toate mesajele sale erau monitorizate la fel ca liniile telefonice - o măsură, spun ei, care echivalează cu o renunțare la privilegiul avocat-client.

Pe măsură ce prima aniversare a zilei de 6 ianuarie se apropia și trecea, agentul Miller și echipa sa au continuat să investigheze noi subiecte.

Au început să se concentreze asupra unui grup de Proud Boys care a fost deosebit de violent la Capitoliu: Ronald Loehrke, care intrase în contact cu Nordean înainte de atac; James Haffner, care se deplasase în tandem cu Loehrke pe 6 ianuarie; și doi Proud Boys din Florida, A.J. Fischer și Zachary Johnson. Toți cei patru bărbați au fost acuzați în cele din urmă.

FBI a intrat pe Telegram

În februarie 2022, agentul Miller a prins în sfârșit o breșă în ancheta sa asupra uneia dintre țintele sale principale: Enrique Tarrio, fostul lider al Proud Boys. La începutul lunii, ea i-a spus unui coleg că tehnicienii biroului au extras de pe telefonul mobil al lui Tarrio o discuție de grup pe Telegram numită "Ministerul Autoapărării". Participanții la acest chat au jucat un rol central în perioada premergătoare atacului de la Capitoliu și pe teren la 6 ianuarie. "Este foarte bun", a scris agentul Miller despre chat-ul salvat, adăugând: "Enrique nu a șters nimic".

Mai era ceva la telefon, a spus ea: un "plan" la care Tarrio și una dintre prietenele sale "lucraseră". Aceasta părea să fie o referire la un document numit "1776 Returns", care conținea un plan detaliat de supraveghere și de asalt al clădirilor guvernamentale din jurul Capitoliului pe 6 ianuarie.

După ce l-a numit pe Tarrio "un idiot" pentru că a lăsat un astfel de material pe telefonul său, colegul agentului Miller l-a întrebat dacă informațiile nou descoperite "ne vor ajuta să trecem peste obstacolul acuzației de conspirație?". Agentul Miller a spus că ar putea merge mai departe cu un caz de conspirație. "Acum putem DEF", a scris ea. O lună mai târziu, Tarrio a fost arestat în baza unui act de acuzare, care îl acuza de conspirație.

La două zile după ce Tarrio a fost acuzat, unul dintre colegii agentului Miller a scris pentru a spune că un avocat al lui Jeremy Bertino, un Proud Boy din Carolina de Nord, a luat legătura cu el, sugerând că clientul său era interesat să vorbească cu anchetatorii. F.B.I. aveau un mandat de percheziție la locuința lui Bertino cu o zi înainte de arestarea lui Tarrio și descoperise trei puști de tip AR-15 și o pușcă de vânătoare ascunse în spatele unui perete din subsol.

Agentul Miller și echipa sa au stabilit în cele din urmă că unele dintre arme nu aveau licență și puteau face obiectul unei acuzații penale. Mesajele arată, de asemenea, că agenții au găsit o înregistrare video în care Tarrio discuta cu Bertino în timp ce acesta se afla la un poligon de tir cu soția sa. "Nu putem inventa chestiile astea!!!" a scris agentul Miller.

În următoarele câteva săptămâni, Bertino a fost interogat de cel puțin trei ori de către procurorii care lucrau la acest caz; iar în octombrie 2022, a pledat oficial vinovat nu numai de acuzația de port de armă, ci și de conspirație.

Atacul de la Capitoliu: a stat cu picioarele pe o masă în biroul președintei Nancy Pelosi, iar acum își va primi pedeapsa - Video

La doi ani de la asaltul asupra Capitoliului, poliţia americană caută în continuare 350 de participanţi, precum şi o persoană suspectată că a plantat bombe artizanale în vecinătatea Congresului cu o zi înainte de atac, notează AFP, citat de Agerpres.

Pe 6 ianuarie 2021, câteva sute de partizani ai preşedintelui republican Donald Trump au semănat haos şi violenţă în Capitoliu, în momentul în care aleşii certificau victoria rivalului său democrat, Joe Biden, la alegerile prezidenţiale.

Deocamdată, urmăririle penale s-au concentrat asupra celor care au participat direct la acest atac, care a şocat întreaga lume, dar Departamentul de Justiţie anchetează şi responsabilitatea lui Donald Trump şi a colaboratorilor săi apropiaţi.

De la declararea candidaturii sale la prezidenţialele din 2024, a fost desemnat un procuror special pentru a superviza, în mod independent, anchetele care îl privesc pe fostul preşedinte republican.