NATO încearcă să aplaneze tensiunile: spune ca nu a observat modificări în configuraţia forţelor nucleare ruse

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 04-04-2023 02:20

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în configuraţia forţelor nucleare ruse care să necesite măsuri suplimentare de apărare, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul anunţului Moscovei privind un plan de a transfera bombe atomice tactice în Belarus.

"Monitorizăm foarte atent ce face Rusia. Dar, până acum, nu am observat modificări în poziţionarea forţelor nucleare care să necesite schimbarea configuraţiei noastre", a afirmat Jens Stoltenberg, citat de postul de televiziune CNN.

Secretarul general al NATO a denunţat "retorica nucleară periculoasă şi lipsită de raţiune" a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. "Preşedintele Putin încearcă să folosească armamentul nuclear ca modalitate de a ne împiedica să susţinem Ucraina, prin acte de intimidare, prin presiuni, pentru a opri statele NATO şi ţările partenere să mai susţină dreptul Ucrainei de a se apăra. Nu vom fi intimidaţi, vom continua să susţinem Ucraina", a subliniat Stoltenberg.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat recent că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staţionarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei ţări. Putin a precizat că lucrările la complexul din Belarus unde ar urma să fie staţionate armele nucleare ruse vor fi finalizate până în iulie.