Uniunea Europeană, un nou program de asistență pentru Republica Moldova

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 04-04-2023 13:39

Uniunea Europeană a anunțat un nou program de asistență pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova. Programul UE își propune eficientizarea energetică a cel puțin 20 de clădiri sociale renovate și 25 de grupuri sanitare, asigurarea protecției consumatorilor prin activități de advocacy.

Programul de asistență pentru OSC-uri are drept obiectiv principal consolidarea capacităților OSC-urilor în procesul de implementare a Acordului de Asociere, atât la nivel central, cât și la nivel local.

Potrivit agendei de asociere UE-R.Moldova actualizată pentru perioada 2021-2027, prioritățile stabilite de comun acord prevăd:

Promovarea unui mediu favorabil pentru OSC-uri, bună guvernare și întărirea instituțiilor democratice ce prevăd participarea OSC-urilor la elaborarea și monitorizarea implementării politicilor publice, sporirea transparenței și răspunderii administrațiilor centrale și locale;

Consolidarea participării OSC-urilor în procesul de reforme prevăzut în Acordul de Asociere UE-R.Moldova și utilizarea eficientă a asistenței oferite de către UE;

Consolidarea rolului societății civile drept actor de dezvoltare comunitară și furnizor de servicii pentru cetățeni.

Organizațiile interesate sunt invitate să depună dosarul de participare până la 12 mai 2023.