Fisură majoră în Parlament: UDMR lasă PSD și PNL în offside (Surse)/ UPDATE

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 05-04-2023 11:22
Actualizat: 05-04-2023 11:48

În cadrul coaliției de guvernare este haos total din cauza modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. În cursul zilei de ieri au avut loc ședințe peste ședințe, dar nu s-a ajuns la un consens.

UPDATE 05 Martie 2023 - Parlamentarii UDMR s-au răzgândit și vor intra la votul final.

PSD și PNL agreat modificările la Codul Penale și Codul de Procedură Penală, dar UDMR nu acceptă aceste modificări.

Parlamentarii acestei formațiuni nu vor participa la votul final din Camera Deputaților și lasă PSD/PNL în offside mare. Cele două legi sunt organice, iar PSD și PNL nu vor avea majoritatea necesară în Camera Deputaților.

De ce se opune UDMR

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susține că ar introduce un prag simbolic pentru abuzul în serviciu care respectă decizia CCR, un salariu mediu, și a avertizat că decizia de renunțare la prag, anunțată marți, ar putea duce la sesizarea CCR.

Kelemen Hunor a declarat, marți, la Euronews România, că niciunul dintre cei trei lideri ai partidelor de la guvernare nu a propus săptămâna trecută vreun prag pentru abuzul în serviciu, acesta fiind atributul specialiștilor din Ministerul Justiției, dar apoi s-a propus unul de 250.000 de lei, urmat de altele de 9.000 de lei și de 6.000, pentru ca marți să se renunțe la orice prag.

„CCR a spus că trebuie să existe un prag rezonabil, în 2017-2018 a fost introdus un prag legat de salariul minim și Curtea a spus că este derizoriu și nu trebuie să ne batem joc de deciziile Curții. S-a pus problema unde poate fi acel prag care nu duce în derizoriu deciziile CCR, dar nici nu este ceva exagerat. E greu să găsești un reper în UE, pentru că sunt state unde nu există prag, sunt state unde există un prag simbolic și sunt state unde există un prag ridicat. Există o directivă europeană cu două praguri, pentru persoane fizice și juridice, dar sunt uriașe”, a spus Kelemen.