Așa cum există spitale de copii, acum avem și un spital de tineri

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 05-04-2023 14:32

Tinerii sunt adesea victime ale unor accidente grave, care îi scot din ritmul de viață obișnuit. Multe dintre aceste accidente îi pot imobiliza pentru tot restul vieții în scaunul rulant sau la pat. Fracturi de coloană, traumatisme craniene, dar și scleroze multiple sau accidente vascular cerebrale, care în ultimii ani, au o pondere alarmant crescătoare în rândul tinerilor, fac din Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava din Pantelimon, Ilfov, un ”spital de tineri”. Am vorbit despre acest fenomen cu managerul și fondatorul centrului medical, doamna Alina Ion, psiholog de profesie, dar care de peste 20 de ani investește, nu doar bani, ci mai cu seamă timp și suflet în recuperare medicală și îngrijiri paliative.

În ultima perioadă, parcă pentru a confirma statisticile, care arată că 10 – 15% dintre accidentele vascular cerebrale se produc la tineri cu vârste între 18 și 50 de ani, mulți fiind chiar foarte tineri, și la noi, în Spitalul Sfântul Sava, se internează numeroși tineri, cu vârste de 30 – 45 ani, care au rămas imobili în urma unor AVC. Spitalul Sfântul Sava este un centru de recuperare medicală, deci la noi ajung pacienții în urma intervențiilor chirurgicale neurologice, însă am făcut tot posibilul să investim în echipamente de ultimă generație, care nu mai există în alte centre, astfel încât să începem recuperarea cât mai curând după operație. Am înființat o secție specială de monitorizare a funcțiilor vitale, tip ATI, în care pacienții pot fi internați la 48 de ore după intervențiile chirurgicale și în care putem deja începe recuperarea pasivă, adică fără niciun efort fizic din partea lor. În locul pacienților, aflați în imposibilitatea executării unor mișcări, echipamentele noastre transmit stimuli către creier și apoi către membrele afectate, astfel încât celulele nervoase care ”au murit” în timpul inundării cu sânge a creierului pe durata AVC, să poată fi înlocuite, funcțiile lor să poată fi învățate de alte celule nervoase, cât mai curând. Astfel, prin recuperarea medicală timpurie, pacientul cu AVC are șanse mult mai mari să-și recapete mobilitatea și, implicit independența, ceea ce pentru tineri este esențial”, explică Alina Ion, managerul Spitalului Sfântul Sava.

În acest spital, se află internați numeroși tineri pentru recuperare medicală, fie în urma AVC, fie în urma unor accidente rutiere.

”În acest moment, avem internați o mulțime de tineri, cu vârste între 19 și 45 de ani. Cei mai mulți sunt victime ale unor accidente de circulație grave, fie șoferi, fie pasageri, cu fracturi de coloană cervicală și toracală, care le-au cauzat paraplegii sau tetrapareze. Noi facem tot ce ne stă în puteri să-i repunem pe picioare, la propriu. Avem terapeuți specializați, profesioniști desăvârșiți în kinetoterapie, fizioterapie și masaj terapeutic, toți tineri, cu o medie de vârstă de 30 de ani, ceea ce face deosebit de eficiente tratamentele aplicate tinerilor deoarece între terapeuți și pacienți sunt rupte barierele de teamă și neîncredere, comunică mult mai ușor, iar eforturile depuse în recuperare, care nu sunt deloc ușoare, sunt altfel parcurse. Eu spun despre Spitalul Sfântul Sava că este un ”spital de tineri”, așa cum avem și spitale de copii. Este un spital de tineri, în care, oricât de gravă ar fi situația unui pacient și, până la urmă, indiferent de vârsta pacienților, de la noi, din centru, se externează cu mobilitate mult îmbunătățită, cu un tonus muscular crescut, cu o stare psihică optimistă, ceea ce ajută enorm la recuperare după traumatisme sau în alte tipuri de afecțiuni imobilizante. Întotdeauna, mintea ajută la vindecarea trupului”, afirmă fondatoarea Spitalului de Recuperare Medicală Sfântul Sava.

Aici, recuperarea medicală se face doar cu internare, Alina Ion, împreună cu specialiștii spitalului considerând că aceasta este varianta optimă în recuperare deoarece pacienții se pot odihni, fără să schimbe mediul, imediat după proceduri, iar pe durata unei singure zile se aplică mai multe tipuri de proceduri: fizioterapie, kinetoterapie și masaj terapeutic.

Spitalul Sfântul Sava este un centru medical nou, construit de la zero, cu respectarea tuturor standardelor europene. Are 118 paturi, sală tip ATI, cea mai mare sală de fizioterapie din România și sală de kinetoterapie, dotate cu cele mai performante echipamente în materie, efectul fiind că Spitalul Sfântul Sava înregistrează cele mai bune rezultate dovedite în recuperare medicală.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro