Scandal la un colegiu din Anglia: Conducerea, acuzată că a înlocuit sărbătoarea Sfântului Gheorghe cu o sărbătoare musulmană

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 06-04-2023 21:00

Decizia unui colegiu universitar din Oxford de a nu sărbători Ziua Sfântului Gheorghe cu o cină oficială a fost catalogată drept "nebunie curată". Colegiul Magdalen a decis să nu continue un banchet anual pre-pandemic care îl sărbătorea pe sfântul englez și care îi aduna pe studenții, profesorii și bursierii din Oxford. În schimb, singura sărbătoare pe care colegiul o va respecta în această zi este Eid al-Fitr, festivalul islamic care marchează sfârșitul Ramadanului, notează The Telegraph.

Colegiul va organiza un dineu oficial pentru a marca Eid pe 23 aprilie, onorând o cerere făcută de studenții săi musulmani.

Un e-mail din partea vicepreședintelui colegiului, profesorul Nick Stargardt, văzut de Daily Telegraph, prezintă planurile pentru o "cină festivă" care să celebreze această ocazie.

Invitația, trimisă la sute de studenți și la profesorii lor, adaugă că masa va "respecta obiceiurile musulmane".

Bucătarii vor pregăti un fel de mâncare din carne halal, fără a servi alcool clienților.

Masa are loc la două zile după Eid - care anul acesta este pe 21 aprilie - și a declanșat o dispută internă acerbă între academicienii de la Magdalen.

Un angajat anonim a declarat pentru The Telegraph că decizia echivalează cu "anularea Zilei Sfântului Gheorghe".

Acesta a adăugat că arată că liderii instituțiilor academice din Marea Britanie "par să simtă" o "antipatie profundă" față de "țara care le-a construit și le întreține".

Un altul a spus că este o "nebunie curată" și a acuzat-o pe președinta colegiului, Dinah Rose KC, că este de stânga.

Colegiul a contestat afirmațiile potrivit cărora cina va înlocui o tradiție de lungă durată.

The Telegraph a notat că a văzut înregistrări care arată că Magdalen a găzduit cine dedicate Zilei Sfântului Gheorghe încă din 2016.

Înregistrările, a precizat publicația, arată că ziua a fost respectată în acest mod până în 2019, când pandemia de Covid a lovit Marea Britanie.

Un eveniment din 2018 i-ar fi invitat pe lectori la o "sală formală și la o masă înaltă" cu un "meniu englezesc special".

Participanții au fost, de asemenea, tratați cu "grație și muzică englezească de către clerici" și oratorie.

Magdalen College a declarat că nu există o tradiție stabilită care să sărbătorească Ziua Sfântului Gheorghe.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt a spus că sărbătoarea Eid se înscrie în comemorarea sărbătorilor religioase pe tot parcursul anului și că colegiul va continua să îl onoreze pe sfântul englez.

Ei au spus: "Vom arbora atât steagul St George, cât și cel al colegiului pentru a sărbători Ziua Sfântului Gheorghe și vom găzdui predica Universității pentru Ziua Sfântului Marcu".