Rusia a solicitat Bulgariei să stopeze repararea elicopterelor pentru Ucraina

Autor: George Traicu
Publicat: 06-04-2023 15:07

Rusia a solicitat Bulgariei "să stopeze repararea elicopterelor pentru Ucraina". Ministerul Apărării de la Sofia neagă că au existat astfel de activităţi, notează BNR, potrivit Rador.

Printr-o notă specială trimisă miercuri, Serviciul federal de cooperare tehnico-militară al Rusiei a indicat că este "absolut inacceptabilă" repararea şi modernizarea elicopterelor de tip Mi în întreprinderile bulgare, inclusiv în compania TEREM, şi livrarea ulterioară în Ucraina. Serviciul federal consideră aceasta o "încălcare gravă a obligaţiilor internaţionale de către Bulgaria şi Republica Cehă".

Ministerul bulgar al Apărării a răspuns că din ianuarie 2022 până în aprilie 2023, nu au fost reparate şi/sau modernizate elicoptere pentru Ucraina la compania TEREM-LETEŢ. În raportul privind situaţia apărării în anul 2022, Ministerul Apărării de la Sofia a remarcat că incapacitatea de a furniza anumite piese de schimb şi consumabile din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei a creat probleme armatei şi a subliniat că atacurile hibride împotriva ţărilor NATO şi UE vizează destabilizarea politică internă şi opoziţia publică, reducerea solidarităţii şi sprijinului pentru Ucraina.