Mișcare interesantă în Orientul Mijlociu: Fiul fostului şah al Iranului va face o vizită în Israel

Autor: George Traicu
Publicat: 17-04-2023 19:31

Fiul în exil al şahului iranian înlăturat de revoluţia islamică din 1979 se va afla într-o vizită în Israel în această săptămână, a anunţat guvernul acestei ţări, transmite Reuters, potrivit Agerpres.


Guvernul l-a descris pe Reza Pahlavi drept 'cea mai înaltă personalitate iraniană' aflată într-o vizită publică în Israel.

Iranul şi Israelul au avut relaţii mai destinse în timpul şahului sprijinit de SUA, dar între timp au devenit inamici.

Vizita lui Reza Pahlavi are ca scop să creeze 'o punte între Israel şi poporul iranian şi să exprime opoziţia comună faţă de regimului ayatollahilor', afirmă Israelul într-un comunicat.

'Un Iran democratic va căuta să reînnoiască legăturile cu Israelul şi cu vecinii noştri arabi. În opinia mea, acea zi este mai aproape ca oricând', a declarat Pahlavi, citat în comunicatul israelian.

În timpul vizitei, Pahlavi va lua parte la ceremonia oficială de la memorialul Holocaustului.

Întrebat în conferinţa sa de presă despre această vizită, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, a răspuns că 'nici persoana pe care aţi menţionat-o (Reza Pahlavi), nici scopul acestei călătorii, nici locul unde vrea să călătorească nu sunt demne de a fi discutate'.