Soţia lui Olaf Scholz demisionează din funcția de ministru din cauza criticilor

Autor: Ionel Dancu, redactor
Publicat: 18-04-2023 06:19

Ministrul educaţiei din landul german Brandenburg, Britta Ernst, demisionează, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului landului - transmite DPA, conform Agerpres.

Premierul landului, Dietmar Woidke, care, la fel ca Ernst, face parte din Partidul Social-Democrat (SPD, de centru-stânga), a acceptat demisia. Ernst este politician de carieră şi soţia cancelarului Olaf Scholz. În ultimii ani, a fost criticată în repetate rânduri de asociaţiile educaţionale şi de opoziţie, şi chiar din interiorul guvernului de coaliţie al landului.

Ea a fost ministru al educaţiei în Brandenburg din 2017. Va fi succedată de secretarul de stat pentru educaţie Steffen Freiberg.

Woidke a lăudat activitatea lui Ernst. ''Ea şi-a îndeplinit funcţia în vremuri dificile - mă refer aici la pandemia de coronavirus - cu clarviziune şi mână sigură'', a spus Woidke. ''Sunt sigur că, în retrospectivă, mandatul ei va fi asociat cu repere importante, cum ar fi îmbunătăţirea continuă a ratei de personal din grădiniţe''.

Liderul grupului parlamentar al CDU (Uniunea Creştin-Democrată, conservatoare) din Brandenburg, Jan Redmann, i-a adus şi el un omagiu, spunând că a avut sarcina de a curăţa ''dezastrul politicilor eşuate din ultimii 30 de ani''.

Recent, criticile nu au venit doar din partea şcolilor şi a părinţilor, ci şi din partea SPD şi a Verzilor din parlamentul landului. Acestea se refereau la planurile de realocare a 200 de posturi didactice în favoarea specialiştilor administrativi şi a asistenţilor sociali şcolari, soluţie gândită ca o piatră de temelie pentru a răspunde la lipsa de cadre didactice, care este o problemă în întreaga Germanie.