Ucraina a reușit o înțelegere cu Polonia: tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia urmează să fie reluat

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 19-04-2023 11:41
Actualizat: 19-04-2023 12:49

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a confirmat miercuri că tranzitul cerealelor și produselor alimentare ucrainene va fi reluat prin Polonia în urma unui acord la care s-a ajuns în discuțiile cu Varșovia, scrie Reuters, relatează Rador.

Ministrul și-a exprimat însă din nou îngrijorarea cu privire la statusul acordului cu Moscova privind trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Cazul României

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îl va primi miercuri, 19 aprilie, pe omologul său de la Kiev, Mikola Solski, după ce săptămâna trecută a participat la o videoconferință alături de miniștrii din Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, țări care, deși s-au înțeles să acționeze unitar, au adoptat decizii unilaterale de interzicere a importului cerealelor din Ucraina. În cazul Poloniei era vorba inițial și despre stoparea tranzitul spre terțe destinații. Motivul: fermierii locali se plângeau că marfa ucraineană a alterat prețurile de pe respectivele piețe.