Dmitri Medvedev amenință dur Coreea de Sud: rușii vor să sprijine Coreea de Nord cu arme de ultimă generație

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 19-04-2023 14:01

Coreea de Sud ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei, informează Reuters. Declarația nu a fost primită deloc bine la Moscova. Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat voalat Sudul, dacă o să trimită arme către Ucraina.

„A apărut o nouă dorință de a ne ajuta inamicii. Președintele sud-coreean Yun-Seok Yol a declarat că, în principiu, acest stat este gata să furnizeze arme regimului de la Kiev.

Deși nu cu mult timp în urmă sud-coreenii asigurau cu fervoare că posibilitatea de a furniza arme letale Kievului era complet exclusă.

Mă întreb ce vor spune locuitorii acestei țări când vor vedea cele mai recente arme rusești

Ce va spune poporul sud-coreean când va vedea cele mai noi modele de arme rusești la cei mai apropiați vecini ai săi, partenerii noștri nord-coreeni.

Așa cum se spune,

Quid pro quo...(n. r.: o favoare sau un avantaj acordat în schimbul a ceva)”, a spus Medvedev, pe canalul său de Telegram.

Ce a spus liderul din Coreea de Sud

„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcarea gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar", a spus Yoon, informează Reuters.

Este pentru prima dată când Seulul a sugerat disponibilitatea de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal.

Un aliat cheie al SUA și un important producător de muniție de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei din cauza companiilor sale care operează acolo și a influenței Moscovei asupra Coreei de Nord, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea țărilor occidentale pentru furnizarea de arme.