Un celebru jurnalist iranian disident, arestat din nou

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 25-04-2023 12:53

Un celebru jurnalist iranian disident, arestat din nou.

Jurnalistul disident iranian Keyvan Samimi, eliberat în ianuarie după ce a fost încarcerat peste doi ani, a fost din nou arestat, a anunţat marţi familia sa pentru AFP.

În vârstă de 74 de ani, Samimi a fost eliberat la 26 ianuarie din penitenciar, unde era închis din decembrie 2020 pentru "complot împotriva securităţii naţionale".

"Samimi a fost arestat joi şi nu avem încă alte informaţii despre serviciul care s-a ocupat de reţinerea sa şi nici despre locul în care el se află", a precizat familia.

După eliberare, jurnalistul s-a întâlnit cu numeroşi militanţi şi personalităţi politice, în special fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005), informează Agerpres.

Familia sa a indicat în ianuarie că, într-un alt dosar judiciar, Samimi a fost acuzat de "asociere împotriva securităţii ţării", fără alte precizări.

Jurnalistul a publicat luna trecută un mesaj din celula sa în semn de solidaritate cu mişcare de contestare declanşată de moartea, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, decedată după arestarea sa de către poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice.

În februarie 2022, Samimi a primit permisiunea să iasă din închisoare şi să se întoarcă acasă din cauza unor probleme de sănătate. Însă, în mai, el a fost reîncarcerat după ce a fost suspectat că a desfăşurat activităţi împotriva securităţii naţionale în timpul eliberării sale provizorii.

Samimi, fost redactor-şef al revistei de idei Iran-e-Farda ('Iranul de mâine', în persană), în prezent interzisă, a fost închis de mai multe ori înainte şi după Revoluţia Islamică din 1979.