Veste bună de la Pauliuc (PNL): Românii vor avea dreptul la medicină personalizată

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 25-04-2023 14:17
Actualizat: 25-04-2023 14:49

Veste bună de la Pauliuc (PNL): Românii vor avea dreptul la medicină personalizată

Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, anunţă adoptarea unui proiect de lege aşteptat de zeci de mii români: dreptul la medicină personalizată. În baza acesteia, românii vor putea beneficia de tratamente personalizate, vor fi adoptate mai rapid noile tehnologii şi introduse medicamente recent descoperite în schemele de tratament, dar se pot realiza şi programe de screening şi depistare timpurie a unor boli rare.

„Acest proiect de lege, pe care l-am realizat în parteneriat cu unii dintre cei mai buni medici pe care România îi are, s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate. Acest cadru legal reprezintă o umbrelă sub care se pot introduce noi programe de analize şi screening-uri, la fel cum se pot introduce mai rapid în schemele de tratament din România noile medicamente descoperite. Promisiunea medicinei de precizie, aşa cum mai este cunoscută medicina personalizată, este oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, una dintre iniţiatoarele legii.

Prin intre iniţiatorii legii, alături de Nicoleta Pauliuc se mai află şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deputații Nelu Tătaru și Patriciu Achimaş-Cadariu, dar și senatorii Adrian Streinu Cercel și Attila László.

Romania și medicina personalizată

“România se afla pe locul 31 din 33 de ţări europene incluse într-un clasament al indicelui implementării medicinei personalizate. Legea pe care am promovat-o împreună cu cei mai buni medici pe care România îi are, trecând peste liniile de demarcaţie politică, vine exact pe direcţia necesităţii unui salt înainte în ceea ce priveşte adaptarea tratamentelor la nevoile pacienţilor şi un management mai bun al bolilor. De altfel, legea este congruentă cu Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2022 – 2030. Aceasta prevede creșterea accesului la servicii personalizate de prevenție pentru principalele cauze de mortalitate și dizabilitate, dar şi includerea în pachetul de servicii de bază a testelor diagnostic și dispozitivelor medicale asociate cu noile terapii medicamentoase cu decizie de intrare în Lista medicamentelor compensate”, a explicat Pauliuc.

Legea merge la promulgare către Preşedintele Iohannnis, urmând ca, apoi, Ministerul Sănătăţii să stabilească normele de implementare şi să asigure finanţarea noilor programe.

Discuții pe mai  multe paliere

Pentru elaborarea proiectului, inițiatorii au organizat consultări ample. O parte dintre discuții au fost purtate cu reprezentanții pacienţilor din România, ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, dar și cu Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Centrul pentru Inovare în Medicină, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. De asemenea, la consultări au luat parte numeroși medici și reprezentanți ai mediului academic.