Rusia salută discuția Xi - Zelenski, dar acuză în continuare Ucraina: Kievul respinge 'inițiativele raționale' pentru rezolvarea crizei

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 26-04-2023 19:14
Actualizat: 26-04-2023 15:45

Moscova salută eforturile Chinei de a stabili un proces de negociere între Rusia și Ucraina, dar ia act de respingerea de către Kiev a "inițiativelor raționale" pentru rezolvarea crizei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Precizăzile vin după anunțul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut convorbiri telefonice cu președintele chinez Xi Jinping.

"Remarcăm disponibilitatea părții chineze de a face eforturi pentru a stabili un proces de negociere. Vedem o consonanță largă a abordărilor noastre principiale cu prevederile documentului de poziție relevant publicat de Ministerul chinez de Externe pe 24 februarie", a declarat Zakharova ca răspuns la o întrebare din presă în legătură cu o convorbire telefonică între președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"În același timp, credem că problema nu este lipsa unor planuri bune. Până în prezent, regimul de la Kiev și-a demonstrat respingerea oricărei inițiative raționale care vizează o soluționare politică și diplomatică a crizei ucrainene, iar eventualul acord la negocieri este condiționat de ultimatumuri cu cereri evident nerealiste", a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Context

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat miercuri că președintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Presa notează că aceasta este prima conversație între liderii politici din februarie 2022.