Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a confirmat că Republica Moldova nu este implicată în așa zisele 'atacuri teroiste' din Transnistria

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 04-05-2023 17:37
Actualizat: 04-05-2023 17:42

Ancheta nu a depistat dovezi privind implicarea serviciilor speciale ale Republicii Moldova în așa-zisele atacuri teroriste din regiunea transnistreană, a recunoscut Vadim Krasnoselski,  liderul de la Tiraspol, la întrevederea cu Dorota Dlouchy-Suliga, șefa Direcției Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). Krasnoselski a mai spus că atacurile teroriste prevenite și respinse în regiune au fost investigate și că toate depozițiile făcute de persoanele care au săvârșit infracțiunile au fost confirmate. Oficialul european a menționat că UE pledează pentru continuarea contactelor atât cu partea transnistreană cât și cu cea moldovenească pentru consolidarea măsurilor de încredere, conform deschide.md.

Vadim Krasmoselski a informat delegația oficialilor europeni despre rezultatele intermediare ale anchetei, subliniind că face niște constatări ale faptelor, concluziile urmând să le formuleze fiecare pentru sine.

Așa-zisul liderul de la Tiraspol a ținut să menționeze că depozițiile făcute de către executanții infracțiunilor cu rezonanță au fost verificate cu ajutorul a 36 de expertize.

Toate informațiile depuse au fost confirmate, susține Krasnoselski, care, de asemenea a atras atenția asupra faptului că apelul către serviciile străine de a lua cunoștință de materialele anchetei au rămas fără nicio reacție.

Ancheta nu a depistat dovezi care ar confirma participarea serviciilor speciale din R.Moldova în pregătirea atacurilor teroriste. Comanditarii infracțiunilor nu au fost identificați, a menționat Krasnoselski.

Cu referire la procesul de negocieri în formatul „5+2”, Krasnoselski a constatat nefuncționalitatea acestuia. Krasnoselski consideră că negocierile în acest format trebuie reluate  în pofida relațiilor complicate dintre  Rusia și Ucraina prin intermediul mediatorilor. „Este posibil totul. Trebuie să existe dorință. Pentru păstrarea păcii, trebuie să existe dialog”, - a subliniat Krasnoselski.

Ceea ce se întâmplă în statele vecine, Krasnoselski a numit tragedie, subliniind că aceasta nu ar trebui să se extindă și asupra altor state.

Dorota Dlouhi-Suliga a dat asigurări că Uniunea Europeană se declară împotriva extinderii acestui conflict cu implicarea regiunii transnistrene. Oficialul a menționat că UE pledează pentru continuarea contactelor atât cu partea transnistreană cât și cu cea moldovenească pentru consolidarea măsurilor de încredere.