Berlinul a autorizat drapelele ucrainene la evenimentele dedicate celui de-al Doilea Război Mondial

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 06-05-2023 14:30

Un tribunal a anulat interdicţia impusă de poliţia din Berlin de a desfăşura drapele ucrainene în jurul a trei monumente sovietice din oraş, în timpul ceremoniilor care vor marca săptămâna viitoare încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, transmite sâmbătă AFP.

La cele trei memoriale - din cartierele Treptow şi Tiergarten şi din parcul Schoenholzer Heide - nu era permisă nici interpretarea sau redarea unor marşuri sau a altor piese muzicale militare, potrivit Agerpres.

Poliţia berlineză interzisese deopotrivă drapelele ucrainene şi ruse în timpul ceremoniilor de 8 şi 9 mai. Germania şi multe alte naţiuni europene marchează finalul conflagraţiei mondiale pe Vechiul Continent pe 8 mai, iar Rusia continuă tradiţia Uniunii Sovietice, aniversând data de 9 mai.

Însă o organizaţie ucraineană a făcut apel la această decizie, iar tribunalul sesizat "nu a dat curs evaluării noastre privind ameninţarea şi a autorizat prezenţa drapelelor ucrainene, precum şi defilări şi marşuri militare" în jurul acestor site-uri, a anunţat poliţia berlineză într-un tweet, adăugând că nu intenţionează să facă apel.

În ceea ce priveşte situaţia referitoare la drapelele ruse, poliţia berlineză a menţionat pur şi simplu că, deocamdată, nimeni nu a contestat în justiţie interdicţia şi că forţele de ordine nu pot anticipa ce se va întâmpla în acest caz.