Cipru a eliminat TVA la produsele alimentare de bază

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 10-05-2023 15:09

Cipru a eliminat TVA la produsele alimentare de bază

În aprilie, inflația în Cipru a scăzut la 3,8% pe bază anuală, dar prețurile de consum ale multor produse rămân ridicate.

În Cipru, prețurile de consum a peste 1.700 de bunuri au scăzut săptămâna trecută, relatează Euronews.

Acest lucru se datorează deciziei guvernului de a elimina TVA-ul pentru o gamă largă de produse de bază, precum pâinea, laptele, ouăle și articolele de igienă personală.

Ministrul cipriot de Finanțe, Makis Keravnos, a declarat pentru "Euronews" că măsura - prevăzută inițial pentru șase luni - ar putea fi prelungită, dacă va fi necesar.

"În încercarea de a aduce o relaxare familiilor, în special celor mai vulnerabile, am decis să eliminăm TVA-ul pentru o serie de bunuri, pe care consumatorii le folosesc zilnic. Măsura va avea o durată de șase luni: prevedem să reducă inflația și prețurile, în orice caz vom rezuma situația după șase luni, pentru a decide dacă este nevoie de extinderea prevederii".

În aprilie, inflația în Cipru a scăzut la 3,8% față de anul trecut, dar prețurile de consum la multe produse, în special la alimente, rămân ridicate.

Ministerul de Finanțe lucrează la o aplicație mobilă, care va permite consumatorilor să urmărească prețurile diferitelor supermarketuri în timp real și să aleagă locul cel mai convenabil pentru cumpărături.