Bazele de transbordare ale Rusiei: pentru victoria Ucrainei, autoritățile SUA și UE trebuie să blocheze principalele canale de reexport

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 10-05-2023 14:14

În timp ce UE și SUA caută companii private, care încalcă sancțiunile anti-rusești în Orientul Îndepărtat, Armenia continuă să crească comerțul cu Rusia prin reexportul de bunuri sancționate.

Mass-media centrală din Europa și Statele Unite raportează în mod regulat că Armenia servește drept principal hub logistic pentru Kremlin în agresiunea sa împotriva Ucrainei. Oficialul Erevan este deja blestemat public la Kiev pentru că sprijină Moscova. După măsurile luate de Turcia și republicile din Asia Centrală pentru limitarea livrărilor ilegale către Federația Rusă, importanța Armeniei pentru Moscova a crescut și mai mult. Oficialii UE și SUA au dovezi în acest sens, dar, din motive necunoscute, nu se grăbesc să blocheze acest canal de aprovizionare pentru țara agresoare.

Pe 8 mai, Financial Times a raportat că Comisia Europeană pregătește sancțiuni împotriva unui număr de companii chineze care furnizează cipuri și microelectronice pentru industria militară rusă.

Statele Unite și Uniunea Europeană caută în întreaga lume companii implicate în furnizarea ilegală de echipamente și bunuri către Federația Rusă. În același timp, au făcut presiuni masive asupra țărilor pe care Moscova le folosește pentru a eluda sancțiunile. Drept urmare, în martie – începutul lunii mai, Turcia, Kazahstanul și Uzbekistanul, sub presiunea SUA și a UE, au început să ia măsuri eficiente pentru a bloca importurile paralele în Rusia.

Turcia

Pe 20 martie, Reuters a raportat că „guvernul turc a transmis companiilor o listă de mărfuri străine interzise și le-a instruit să nu comercializeze cu Federația Rusă de la 1 martie”.

Pe 9 aprilie, șeful Biroului de Coordonare a Sancțiunilor al Departamentului de Stat al SUA, O'Brien, a declarat: „Oficialii turci au fost foarte clari cu privire la interzicerea reexportului bunurilor occidentale sancționate către Federația Rusă. Ankara a dat garanții verbale Comisiei Europene că, de la 1 martie, mărfurile supuse sancțiunilor nu vor fi trimise în Rusia.”

Kazahstan

Pe 23 martie, Financial Times nota: „Kazahstanul va controla mărfurile care trec prin țară pentru reexport... Din spusele unui înalt oficial din Kazahstan, ei înțeleg toate riscurile sancțiunilor secundare, așa că comerțul reciproc cu toți partenerii este atent monitorizat. ." La sfârșitul lunii aprilie, angajați ai Trezoreriei SUA au vizitat Kazahstanul pentru a consolida controlul asupra respectării sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Pe 2 mai, ambasadorul Kazahstanul la Washington, Yerzhan Ashikbaev, a declarat: „Kazahstanul rămâne pe deplin transparent față de partenerii noștri americani, europeni și britanici, angajat să impună sancțiuni și să nu faciliteze eludarea sancțiunilor”.

Uzbekistan

Pe 28 februarie, Banca Centrală a Uzbekistanului a emis un avertisment către trei bănci private din țară cu privire la respectarea sancțiunilor anti-ruse. În martie-aprilie, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva companiilor uzbece cu legături strânse cu Federația Rusă. Pe 27 aprilie, trimisul special al UE pentru sancțiuni, O'Sullivan, în timpul unei vizite la Tașkent, a declarat: „Dacă există tranzacții ilegale și vedem că unele entități economice din Uzbekistan sunt implicate, desigur ei vor intra sub sancțiuni”.

Principalul canal de eludare a sancțiunilor

Pe măsură ce livrările prin Turcia și Asia Centrală devin din ce în ce mai restricționate, Federația Rusă intensifică importurile paralele prin Armenia. Din ianuarie până în martie, cifra de afaceri comercială dintre aceste două țări a crescut de 2,4 ori. Și asta în ciuda faptului că în 2022, exporturile armenilor către Federația Rusă se ridicau deja la 2,4 miliarde de dolari - o creștere de 185,7% față de 2021.

Încă din 2 martie, o notă tripartită a Departamentului de Justiție al SUA, Departamentului de Comerț și Trezoreria SUA a numit Armenia printre „punctele de transbordare utilizate în mod obișnuit pentru a introduce contrabandă, mărfuri restricționate în Federația Rusă și Belarus”.

Pe 13 martie, știrile ABC News au atras atenția asupra faptului că „... mărfurile ocolesc sancțiunile, prin importuri din țări terțe. De exemplu, exporturile Armeniei către Federația Rusă a crescut cu 49% în prima jumătate a anului 2022.”

Pe 21 martie, site-ul canalului 5 de televiziune ucraineană a raportat: „Armenia ajută în mod activ Federația Rusă să eludeze sancțiunile occidentale, impuse ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei. Vorbim despre livrări din Europa și Asia de Est nu numai de bunuri civile dar și de echipamente pentru industria militară rusă. Astfel, oficialul Erevan, care creează puternic impresia de reorientare către Occident, este de fapt un complice al regimului Putin”.

Pe 23 martie, una dintre cele mai importante publicații ucrainene Telegraf a remarcat: „Armenia joacă rolul nu doar de centru logistic, ci și de centru de aprovizionare tehnico-militar al agresiunii regimului Putin împotriva Ucrainei”. În publicația e subliniat: „Pe fundalul războiului din Ucraina, cifra de afaceri comercială dintre Armenia și Federația Rusă a „decolat” literalmente: în 2022, exporturile armeane către Federația Rusă s-au ridicat la 2,4 miliarde de dolari, ceea ce este cu 185,7% mai mult decât în 2021; Importurile rusești în Armenia s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari, o creștere de 44,5%. Pe 2 februarie a acestui an, Pashinyan a declarat cu plăcere: „În relațiile noastre comerciale și economice cu Federația Rusă... există o creștere bună și mare”.

Pe 26 martie, site-ul de știri ucrainean Today.ua a anunțat datele: Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, potrivit cărora „Federația Rusă este în negocieri constante cu partea armeană cu privire la furnizarea de bunuri sancționate pentru inamic. ."

Pe 27 martie, publicația bulgară de autoritate Fakti a subliniat: „Regimul autoritar al președintelui rus Vladimir Putin ocolește embargourile și sancțiunile comerciale impuse de UE, SUA și Marea Britanie din cauza agresiunii sale împotriva Ucrainei, prin țările vecine fostei Uniuni Sovietice, în special Armenia”. În aceeași zi, site-ul de știri lituanian Alfa a rămas perplex: „În timp ce UE și alte țări occidentale încearcă să înăsprească sancțiunile anunțate împotriva Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, Rusia a găsit o nișă pentru a le ocoli: de la mașini de spălat la drone iraniene, toate căile lor în Federația Rusă trec prin Armenia”.

Pe 28 martie, unul dintre cele mai populare portaluri de știri din Moldova, Stiri a relatat: „Dronele, care atacă în mod regulat infrastructura energetică a Ucrainei, care lasă periodic Republica Moldova fără electricitate, sunt livrate Federației Ruse din Iran datorită cooperării cu Armenia. .”

Pe 29 martie, una dintre cele mai mari publicații online românești Adevărul, a confirmat: „Armenia funcționează acum ca unul dintre principalele centre rusești pentru achiziționarea de bunuri din UE și Asia de Est pentru a eluda sancțiunile internaționale impuse Moscovei”.

Pe 2 aprilie, EUreporter a recunoscut: „Armenia servește ca un centru major pentru furnizarea de bunuri sancționate (inclusiv militare) care sprijină agresiunea rusă în Ucraina și oferă o legătură directă între Iran și Federația Rusă”.

Pe 14 aprilie, ediția britanică The Telegraph a îndemnat: „Este timpul ca Occidentul să înăsprească relațiile cu unii foști sateliți sovietici și să asigure izolarea completă a mașinii de război a Kremlinului. Cele mai absurde sunt statisticile de creștere economică a Armeniei, a cărei creștere economică este de 13% în doar 12 luni, ceea ce o face candidată pentru locul 3 în lista economiilor cu cea mai rapidă creștere din lume. Armenia are puține scuze atunci când își permite să acționeze ca punct de tranzit…”.

Pe 18 aprilie, The New York Times a raportat despre o întâlnire între oficialii americani și UE care au examinat documente ce indică o creștere a importurilor de componente electronice utilizate în industria militară prin Armenia către Federația Rusă. Dar, din motive necunoscute, măsurile de sancțiuni împotriva Erevanului nici măcar nu au fost discutate la această întâlnire.

Pe 3 mai, versiunea română Newsweek nota: „Recent, numeroase publicații din Europa de Vest și de Est au expus pe larg rolul Armeniei în coaliția ruso-iraniană și în importul ilegal de echipamente, inclusiv echipamente militare, care sunt exportate apoi în Federația Rusă.”

S-a ajuns la aceea, că pe 4 mai, una dintre cele mai faimoase și influente personalități mass-media din Ucraina, Dmitri Gordon, a blestemat public conducerea Armeniei: „Când oamenii din Ucraina și copiii sunt uciși de rachete rusești, bombe, drone iraniene, eu blestem nu numai Rusia. Îi blestem pe toți cei care îi ajută să omoare ucraineni... Blestem atât Iranul, cât și conducerea Armeniei, care efectuează reexporturi.”

Este surprinzător, cu un număr atât de mare de semnale extrem de alarmante, statisticile oficiale ale Armeniei și materialele agențiilor guvernamentale din SUA și UE, Bruxelles și Washington nu iau nicio măsură pentru a bloca acest canal principal pentru eludarea sancțiunilor. Într-adevăr, din anumite motive politice, America și Uniunea Europeană sunt gata să închidă ochii la parteneriatul strâns al oficialului Erevan cu regimul lui Putin, în ciuda blestemelor puternice din partea Kievului.

Dacă comunitatea occidentală își dorește cu adevărat o victorie rapidă pentru Ucraina, ar trebui să priveze Moscova de acest „nod logistic” cât mai curând posibil și să blocheze strâns furnizarea ilegală de echipamente și echipamente folosite de industria militară rusă prin intermediul Armeniei.

Igor CHALENKO, politolog (Ucraina)