Rusia oferă petrol la superofertă: India și-a mărit de zece ori importurile

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 12-05-2023 03:02
Actualizat: 12-05-2023 07:49

Al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, India, și-a crescut de zece ori importurile de petrol din Federația Rusă și a economisit 5 miliarde de dolari, scrie BBC, care citează datele băncii de stat Bank of Baroda, în contextul în care Rusia vinde țiței la preț redus către țările asiatice.

India a economisit astfel aproximativ 5 miliarde de dolari, arată cifrele. „Acest lucru se întâmplă într-un moment în care țările occidentale reduc importurile de energie din Rusia după invazia acesteia în Ucraina. În 2021, petrolul rusesc a reprezentat doar 2% din importurile anuale de țiței ale Indiei. Acum această cifră este de aproape 20%”, scrie publicația.

În ciuda presiunilor din partea SUA și a Europei, India a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale asupra importurilor rusești. De asemenea, New Delhi nu a condamnat direct invadarea Ucrainei de către Rusia.

India își apără achizițiile de petrol, spunând că, în calitate de țară dependentă de importurile de energie, unde milioane de oameni trăiesc în sărăcie, nu își poate permite să plătească prețuri mai mari.