Campanie de vaccinare în masă în Malawi în urma ciclonului mortal Freddy

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 15-05-2023 15:52

Malawi a lansat luni o campanie de vaccinare în masă, adresată unui număr de peste 9 milioane de copii, împotriva mai multor boli care pot pune viaţa în pericol, în încercarea de a preveni o criză sanitară după ciclonul mortal Freddy, transmite Reuters.

Ciclonul a ucis peste o mie de persoane în ţara situată în sudul Africii, conform preşedintelui Republicii Malawi, potrivit Agerpres.

Freddy a fost una dintre cele mai devastatoare furtuni care a lovit Africa în ultima perioadă afectând, la sfârşitul lunii februarie şi în martie, Malawi, Mozambic şi Madagascar.

Programul de vaccinare desfăşurat timp de o săptămână la nivel naţional va viza copiii cu vârsta de până la 15 ani.

Vor fi administrate vaccinuri împotriva febrei tifoide, rujeolei, rubeolei şi poliomielitei, au declarat partenerii programului, printre care se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI).

Copiilor li se va oferi, de asemenea, un supliment de vitamina A, au indicat agenţiile într-o declaraţie comună, adăugând că imediat după campanie vaccinul împotriva febrei tifoide va deveni disponibil în această ţară pentru copii în cadrul centrelor sanitare.

Campania fusese deja planificată înainte de furtună, însă a devenit deosebit de importantă în urma acesteia deoarece strămutările şi pagubele pe care le-a provocat pot creşte riscul de îmbolnăvire, au adăugat agenţiile.

"Malawi a demonstrat o rezilienţă remarcabilă în urma unui ciclon devastator", a declarat Thabani Maphosa, manager regional în cadrul GAVI, citat într-un comunicat. "Nu doar că este introdus un nou vaccin, ceea ce nu este niciodată o sarcină uşoară, dar (Malawi) devine una dintre primele ţări din lume în care va fi disponibil pentru copii vaccinul conjugat împotriva febrei tifoide, salvator", a adăugat el.

Febra tifoidă, cauzată de o bacterie, se răspândeşte de obicei prin ingerarea de alimente sau apă contaminate, afecţiunea putând fi fatală.

Dezastrele naturale şi strămutările cresc riscul de focare de febră tifoidă, au declarat responsabili din domeniul sanitar, în special într-o ţară precum Malawi, în care febra tifoidă este endemică.

"Acesta este un pas semnificativ pentru Malawi", a declarat Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.