Vladimir Putin întărește unitatea națională rusă printr-un gest simbolic: Celebra icoană 'Treimea' se întoarce în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 17-05-2023 06:36

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis returnarea celebrei icoane "Treimea", realizată de pictorul rus Andrei Rubliov în secolul al XV-lea, de la Galeriile Tretiakov, unde a fost expusă după Revoluţia bolşevică, înapoi în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse, invocând importanţa acestei icoane pentru credincioşii ruşi, conform unui anunţ făcut marţi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, transmite Reuters, scrie Agerpres.

"Treimea" de Andrei Rubliov este una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei.

Icoana reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfânta Treime, luând forma a trei îngeri, l-a vizitat pe patriarhul Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămâne însărcinată, deşi era bătrână.

Icoana, aflată din 1575 în Catedrala Sfânta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de câteva ori în vremuri de restrişte. În 1929 a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova. În 2022 icoana a fost mutată înapoi la mânăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.

Patriarhia Moscovei a anunţat într-un comunicat că icoana va fi expusă timp de un an la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, înainte de a fi dusă înapoi la Serghiev Posad.

"Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră, pentru care este vorba despre un obiect sacru" pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Povestea icoanei

Mulţi îl consideră pe Andrei Rubliov cel mai mare pictor de icoane din Rusia. Munca i-a fost recunoscută încă din timpul vieţii, iar în secolul al XVI-lea, Biserica Ortodoxă Rusă îl punea deja ca etalon, la nivel iconografic.

Rubliov intră de tânăr ca monah la Lavra „Sfintei Treimi“ de lângă Moscova, întemeiată de Sfântul Serghie din Radonej. Pentru prima dată Rubliov este menţionat în cronici în anul 1405, când, împreună cu Teofan Grecul şi pictorul Prohor, pictează frescele din Catedrala „Buna Vestire“ din Kremlinul Moscovei.

Dintre icoanele care s-au păstrat, cea mai cunoscută și, se pare, singura pictată în întregime de Andrei Rubliov, este cea a Sfintei Treimi, numită și "ospitalitatea lui Avraam".

Pentru a accentua „unitatea lui Dumnezeu în Treime“, Rubliov a ales mijloace artistice ideale. Răsucirile îngerilor, dispunerea picioarelor, felul în care-şi ţin capetele aplecate creează forma închisă a unui cerc, al cărui centru este marcat de un pocal cu capul Mielului - simbolul Euharistiei. În această dinamică circulară se înscriu chiar şi tronul, treptele mesei-altar, muntele „aplecat“ şi ramura de stejar. Icoana a fost ferecată de Țarul Boris la sfârșitul sec al 16-lea, făcând posibilă păstrarea ei într-o stare foarte bună.

Cronicile îl descriu pe pictorul Andrei ca pe un om de o mare înţelepciune şi cu o vastă experienţă, plin de smerenie şi blândeţe. De aceea, ca o recunoaştere a autorităţii sale artistice şi morale, în anul 1988 a fost trecut de Biserica Rusă în rândul sfinţilor.