Serviciile secrete ucrainene: 'Am purtat negocieri cu Lukașenko'

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 16-05-2023 19:52
Actualizat: 16-05-2023 19:53

Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că Ucraina a purtat negocieri secrete cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Potrivit sursei citate, negocierile au avut loc la cererea serviciilor secrete ucrainene, iar faptul că „nimic nu mai zboară din Belarus” spre Ucraina este rezultatul acestor discuții.

Șeful GUR a adăugat că liderul rus Vladimir Putin și-a pierdut speranța de a-l implica pe Lukașenko în războiul împotriva Ucrainei. „Lukașenko - fie că ne place sau nu ne place - nu este un idiot”, a spus șeful serviciului de informații militare al Ucrainei.

Belarusul, principalul aliat al Rusiei în campania militară contra Ucrainei, găzduieşte o grupare a armatei ruse alcătuită din circa 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de blindate şi circa 100 de piese de artilerie.

Totuşi, Kievul estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei declanşate în februarie 2022, când trupele ruse trimise în Belarus sub pretextul efectuării de exerciţii militare au atacat partea de nord a Ucrainei.