Viorel Jinga, rectorul UMF Bucureşti, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Oradea

Autor: Alexandru Popescu
Publicat: 20-05-2023 18:56

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

"Domnul prof. univ. dr. Viorel Jinga este o personalitate remarcabilă a comunităţii academice din România, un profesor şi cercetător ştiinţific de reputaţie internaţională, a cărui autoritate profesională este pe deplin recunoscută. Pentru realizările profesionale deosebite, întreaga carieră dedicată ştiinţei, iubirea profundă de ţară, pentru că este un reper pentru societate, Universitatea din Oradea este onorată să acorde domnului prof. univ. dr. Viorel Jinga titlul de Doctor Honoris Causa", s-a precizat în Laudatio-ul prezentat la eveniment, conform agerpres.ro.

În alocuţiunea sa, rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a precizat că evenimentul se înscrie în "seria frumoaselor manifestări dedicate împlinirii a 60 de ani de învăţământ universitar continuu la Oradea". El a afirmat că, în aceşti ani, Facultatea de Medicină şi Farmacie "a devenit vârful de lance al Universităţii din Oradea, depăşind bariera locală şi ajungând să conteze la nivel naţional şi internaţional", a informat, într-un comunicat, instituţia academică orădeană.

"Nu este uşor să împaci numeroasele specializări pe care le are Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, să faci performanţă în management, într-o instituţie academică de asemenea anvergură. Universitatea din Oradea vă va sprijini şi vă va primi, întotdeauna, cu drag în mijlocul ei, domnule rector, nu numai ca profesor, ci, mai ales, ca om", a transmis Constantin Bungău.

Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, prof. univ. dr. Adrian Maghiar, a precizat că facultatea sa nu a mai acordat, de mulţi ani, cel mai înalt titlu academic, însă alegerea rectorului universităţii bucureştene "nu a fost o alegere grea, prin ceea ce este şi ceea ce reprezintă acesta pentru medicina din România", "o personalitate a lumii medicale şi academice din România".

În discursul său, prof. univ. dr. Viorel Jinga şi-a exprimat speranţa că, împreună cu instituţia pe care o conduce, academia orădeană va deschide "noi orizonturi în ceea ce priveşte învăţământul medical românesc".

"Visul meu a fost acela de a fi un medic bun, pentru a avea capacitatea şi tehnica de a-i salva pe aceia pentru care medicul reprezintă ultima speranţă", a spus rectorul UMF Bucureşti. "Mă regăsesc aici, într-o mare şi frumoasă familie, a Universităţii din Oradea", a mai afirmat Jinga, adăugând că iniţierea, evoluţia şi excelenţa trebuie să fie, permanent, coordonatele învăţământului medical academic românesc.

La eveniment, medicul a vorbit şi despre înfiinţarea unei reţele naţionale de genomică, "din care Universitatea din Oradea va face parte".

Prof. univ. dr. Viorel Jinga este medic primar urolog, doctor în ştiinţe medicale, a fost şi este director de spital, decan, prorector şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. A coordonat 21 de proiecte şi granturi de cercetare naţionale şi internaţionale. Este autorul a peste 80 de articole publicate în jurnale indexate ISI, autor a peste 20 de cărţi, tratate şi monografii, coautor în peste 200 de lucrări prezentate în conferinţe şi congrese de specialitate. A primit nu mai puţin de 14 premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, printre care Ordinul "Meritul Sanitar", în grad de Cavaler - decernat de Preşedintele României, în decembrie 2019, Premiul "Carol Davila" pentru medicină, Premiul Salonului de Carte "Universitaria" pentru lucrarea "Urologie pentru studenţi", Diploma Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie.