Nepoata Sfântului Paisie Aghioritul a ratat șansa să fie aleasă deputată în Parlamentul Greciei

Autor: Alexandru Popescu
Publicat: 30-05-2023 01:36
Actualizat: 30-05-2023 07:37

Partidul conservator NIKI a fost surpriza alegerilor legislative din Grecia. Pe lista formațiunii de extremă dreapta a figurat și nepoata Sfântului Paisie Aghioritul, Maria Eznepidou, fiica fratelui sfântului. Aceasta a ratat la mustață, în urma recentului scrutin electoral, să devină deputată în Parlamentul Greciei. Însă, mai are o șansă, la alegerile din iunie. Potrivit ultimelor date electorale de la prefectura Ioannina, nepoata Sfântului Paisie Aghioritul a primit 1.281 de voturi, în timp ce partidul ei, NIKI, a primit un total de 2.446 de voturi (2,47%).

Maria Eznepidou este o profesoară pensionară, născută la Konitsa, Ioannina, cu familia venită din Cappadocia. A absolvit Departamentul de Arte Grafice și Studii Artistice a TEI din Atena și PATES SELETE, a studiat timp de 5 ani la o școală de muzică bizantină, în timp ce a urmat în același timp mai multe seminarii educaționale, sociale și de mediu. După cum a declarat în biografia ei, a fost „dezamăgită de situația în care s-a căzut țara noastră” și „a decis să se alăture din toată inima luptei pentru VICTORIE, cu scopul de a renaște Grecia”.

Având drept "stindard" credința ortodoxă, valorile elenismului și susținerea familiei, partidul NIKI a reușit să fie o prezență puternică mai ales în nordul Greciei, unde a strâns procente de peste 5% în mai multe regiuni.

Viitorul scrutin din iunie se va desfăşura după un sistem de reprezentare semiproporţională, cu un număr de mandate suplimentare pentru fiecare partid parlamentar, ceea ce - arată Reuters - va creşte şansele unei victorii directe pentru partidul lui Mitsotakis. La noile alegeri vor putea participa din nou toate partidele.

Pozițiile-cheie ale programului partidului NIKI sunt:

- Abrogarea Acordului „trădător” de la Prespa (prin care Grecia a acceptat ca fosta republică iugoslavă a Macedoniei să folosească termenul de Macedonia în denumirea sa oficială alături de indicaţia geografică de Nord pentru a o diferenţia de provincia grecească Macedonia n.trad)

- Manuale noi de limba greacă, istorie și religie - Desfiinţarea „așa-zisei” educații sexuale.

- Un nou statut de rezidenți strămutaţi în locul dobândirii cetățeniei grecești de către imigranți și refugiați.

- Separaţia Stat - partide („Partidele dăunează grav Greciei”)

- Recompensarea economică și morală a familiilor cu mulţi copii (NIKI condamnă avorturile, intervenţiile pentru schimbarea de sex și „perturbarea” rolurilor tradiționale în familie).